Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

VEB

Crown Security Services

Connect Security

CDVI

HD Security

Bosch Security Systems

OSEC

Alarm Meldnet

Akuvox

Gold-IP

Optex

Add Secure

SmartCell

Securitas

Secusoft

VideoGuard

G4S

i-Pro

MPL

GFT

De Beveiligingsjurist

Milestone

ASIS

Top Security

Nimo Dog Security

Dero Security Products

Ajax Systems

JMB Groep

IDIS

Paraat

Centurion

RoSecure

VBN

Service Centrale Nederland

Bydemes

Seris

Trigion

CSL

Unii

20face

Lobeco

EAL

NIBHV

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Advancis

Brivo

Uniview

Sequrix

Explicate

SmartSD

DZ Technologies

Alphatronics

Nimo Drone Security

Masset Solutions

2N

ASSA ABLOY

Paxton

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Nenova

CardAccess

Genetec

SOBA

Avigilon Alta

ARAS

Eizo

VVNL

PG Security Systems

Dahua

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

Hanwha Vision Europe

ADI

HID

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Bezoekers Lowlands mogen forensisch onderzoek doen

19 augustus 2016
Redactie
18:24

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezocht vandaag het Crimelab op Lowlands. Festivalgangers kunnen hier twee forensische experimenten uitvoeren. Het NFI wil hiermee ervaring opdoen met het vergaand analyseren van vingerafdrukken.
In het Crimelab onderzoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) samen met de Technische Universiteit Delft, de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie of iemand die met een kussen een moord pleegt op andere plekken vingersporen achterlaat dan iemand die een kussen verschoont. Ook willen de forensisch onderzoekers weten in welke mate de chemische samenstelling van vingersporen tussen personen verschilt.
Nieuwe stap
Minister Bussemaker wilde wel eens met eigen ogen zien hoe het festivalpubliek tijdens Lowlands Science bijdraagt aan de wetenschap. Er is volgens het NFI een nieuwe stap gezet in vingersporenonderzoek. Wetenschappers kunnen uit een simpele vingerafdruk al afleiden of een dader een diabeet is, een alcoholist, een man of vrouw. Daardoor zullen daders sneller worden opgespoord, aldus het instituut.
Heel veel gegevens
Onderzoeker Marcel de Puit van het NFI vertelde RTL Nieuws dat vingerafdrukken en vingersporen nuttige informatie bevatten. “Dat kleine beetje zweet wat erin achterblijft, bevat heel veel gegevens. We kunnen zien dat iemand Coca-Cola light heeft gedronken of verdovende middelen heeft gebruikt. Zo komen we stapje bij stapje verder.” Doel van het onderzoek is volgens hem om te achterhalen of aan de hand van vingerafdrukken is vast te stellen of iemand aantoonbaar betrokkenheid is bij een misdaad.
Op Lowlands wordt getest waar mensen hun vingerafdrukken zetten. Bezoekers van het festival mogen bijvoorbeeld een pop ‘verstikken’ met een kussensloop. Vervolgens wordt onderzocht of vingerafdrukken dan op andere plaatsen komen dan wanneer iemand een kussen verschoont. Ook wordt DNA-onderzoek gedaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner