Biometrie biedt facility managers meer dan alleen toegangscontrole

De beveiliging van gebouwen, faciliteiten, personeel en gegevens krijgt een steeds hogere prioriteit voor gebouwbeheerders en facilitymanagers. Daarom wint biometrische technologie in dit kader aan betekenis, aldus Shaun Oaks, algemeen directeur van iEvo, een Britse fabrikant van biometrische technologie.

Gelukkig geeft de opkomst van biometrische technologie gebouwbeheerders en facilitymanagers een extra hulpmiddel om niet alleen een uiterst veilig toegangsbeheer op meerdere niveaus mogelijk te maken, maar ook om tijd- en aanwezigheidssoftware te integreren en de toegang tot vertrouwelijke gegevens te beveiligen. Moderne vingerafdrukscanners zijn bijvoorbeeld een efficiënt en superieur alternatief voor traditionele toegangsbeheermethoden. Sleutelbossen, tags en pasjes zijn gevoelig voor misbruik of vervalsing. Numerieke codes kunnen worden vergeten, wat kostbare herprogrammering tot gevolg kan hebben en helaas is ook professioneel beveiligingspersoneel niet onfeilbaar, waardoor iemand op vele manieren ongeautoriseerd toegang zou kunnen krijgen.

Efficiënt alternatief
Een modern biometrisch toegangssysteem, gekoppeld aan tijdregistratiesoftware, biedt een efficiënt alternatief. Vingerafdrukken zijn uniek voor de persoon en kunnen niet worden vervalst. De CPNI-goedgekeurde ievo ultimate ™ maakt gebruik van een geavanceerde sensor die multispectral imaging (MSI) gebruikt om vingers te scannen en het patroon vast te leggen. MSI gebruikt meerdere lichtbronnen om niet alleen het oppervlak van de huid te lezen, maar ook datapunten van diepere delen van de vingertop (tot 4 mm diep). De verschillende lichtbronnen worden niet beïnvloed door vocht en vuil op de huid. Deze geavanceerde methode maakt het mogelijk een groot aantal uniek identificeerbare gegevenspunten te herkennen en te gebruiken voor een nauwkeurig, betrouwbaar en efficiënt verificatieproces.
De lezers zijn ontworpen voor zowel extern als intern gebruik en zijn uitgerust met een interne thermostaat gestuurde verwarming, waardoor ze kunnen werken in omstandigheden tot -20°C. Ze hebben bovendien een IP65-classificatie en functioneren ook bij ongunstige weersomstandigheden. De lezers kunnen worden geïnstalleerd om met verschillende toegangspunten te werken, zoals tourniquets, slagbomen en deuren. Ook zijn ze te integreren in bestaande toegangssystemen van bekende fabrikanten zoals Paxton, PAC, Honeywell en Nortech. Er worden voortdurend nieuwe integratiemogelijkheden toegevoegd. De toegangssystemen kunnen op maat worden gemaakt met een verscheidenheid aan opties, afhankelijk van de eisen die worden gesteld om tot een hoger niveau van beveiliging te komen met behulp van biometrie. Facilitymanagers en huurders kunnen er zeker van zijn dat alleen degenen met de juiste permissies toegang hebben tot specifieke gebieden zonder dat personeel hoeft toe te zien op het gebruik van de toegangspunten.

Fraudebestendige combinatie
Het resultaat is een zeer veilig identificatiesysteem dat niet wordt beïnvloed door verloren of gestolen tags of pasjes en dat niet kan worden misleid door het invoeren van ‘geleende’ pincodes voor numerieke toetsenblokken. Zo is ook een fraudebestendige combinatie te realiseren met een data-acquisitiesysteem dat realtime betrouwbare informatie levert voor payroll, flextijden, ziekteverzuimbeheersing en vakantieplanning. Even belangrijk is dat deze flexibele integratie de behoefte aan meerdere systemen en installaties overbodig maakt, wat vooral voordelen biedt als organisaties snel groeien of met veel personeelsmutaties te maken hebben.

Voorbeeld
Bedrijfsgebouwen met grote aantallen werknemers, zoals callcenters, vormen een goed voorbeeld van waar de effectiviteit van biometrische technologie voor toegangsbeheer het beste naar voren komt. De oplossingen bieden niet alleen beveiliging voor het personeel en het gebouw, maar ondersteunen ook de personeelsadministratie. Bovendien zijn de gegevens onmiddellijk beschikbaar voor hulpdiensten in geval van een ontruiming.
Biometrisch toegangsbeheer is met name van belang in gebouwen die deels continu in gebruik zijn, maar waarbij bepaalde afdelingen alleen tijdens kantooruren betreden mogen worden. Geïntegreerde biometrische systemen maken toegang op meerdere niveaus mogelijk, waarbij vast komt te staan wie precies in welk deel van het gebouw was en op welk tijdstip.

Meerdere niveaus
Dit laatste bleek tijdens een project van iEvo in het Referral Management Centre van Connect Health Ltd. uit Newcastle, een gebouw van 18.000 vierkante meter met een groot callcenter, 12 uur per dag open voor medewerkers die op verschillende uren werken, in een multibezetting verdeeld over vier verdiepingen. Connect Health vereiste een foutbestendig beveiligingssysteem om zowel de veiligheid van het personeel te waarborgen als te voldoen aan brandvoorschriften die een nauwkeurige telling van het personeel op het terrein vereisen.
Topman Andrew Walton van Connect: “We verwerken nu meer dan 250.000 verwijzingen per jaar en krijgen jaarlijks ongeveer 3 miljoen oproepen van patiënten binnen. De verschillende teams van Patient Care Advisors en ondersteunend personeel werken op verschillende uren. Als we daar geen nauwkeurig zicht op hebben, wordt het onmogelijk om het gebouw te evacueren bij brand. We hebben verschillende oplossingen voor toegangsbeheer overwogen, maar alle technieken bleken te manipuleren, behalve biometrie. De ievo-readers waren bovendien eenvoudig te integreren in ons beveiligingssysteem. We zijn er heel blij mee. Ze hebben onze verwachtingen ruimschoots overtroffen. Voor toegang tot gevoelige patiëntgegevens werken we nu ook aan certificering conform ISO 27001 voor ons Information Security Management System (ISMS). De integratie van de ievo-vingerafdruklezers geeft ons een goed begin bij het aantonen van het belang dat we hechten aan onze gegevensbeveiliging.”

Goede indruk
Omdat gegevensbeveiliging nu voor alle organisaties zo belangrijk wordt, helpt ISO 27001-certificering bedrijven niet alleen bij het beheren van de beveiliging van hun gegevens, maar geeft het ook een goede indruk richting bestaande en potentiële klanten. De standaard kijkt naar een aantal kerngedeelten, waaronder IT-systemen, bedrijfsprocessen en, het belangrijkst, dat mensen als integraal onderdeel van het certificeringsproces (sectie A.11) zich bezighouden met toegangsbeheer en kijken naar aspecten als toegangsbeheer, gebruikersregistratie en wachtwoordbeheer. Het gebruik van biometrische beveiligingssystemen met lezers voor vingerafdrukherkenning stelt organisaties in staat om te voldoen aan de vereisten van de standaard en een extra beveiligingslaag toe te voegen aan het toegangsbeheer. Bezoekersbewegingen kunnen in realtime nauwkeurig worden gemonitord, met toegang tot bepaalde gebieden binnen een site die streng wordt gecontroleerd en geregistreerd, waardoor de organisatie geavanceerde niveaus van informatie en aansprakelijkheid voor personeelsbewegingen heeft.

Kritische infrastructuur
Biometrische herkenningssystemen worden ook populairder bij logistieke bedrijven waar goederen alleen door erkend en gekend personeel in en uit beveiligde gebieden mogen worden verplaatst. Voor dergelijke faciliteiten of kritische infrastructuur is het uiteraard van groot belang dat identiteitsreferenties in een tijdperk van verhoogde veiligheidsrisico’s niet kunnen worden gedeeld of gestolen zoals kan gebeuren met kaarten, sleutelhangers en numerieke pincodes.
Sport- en recreatiefaciliteiten profiteren ook van de nieuwe technologie. Biometrische systemen bieden niet alleen een besparing op personeel, maar leveren ook waardevolle gegevens op voor het management over de aanwezigheid van klanten, zodat de organisatie toekomstige voorzieningen beter kan plannen. Beveiligers die voorheen bij de ingang zaten, kunnen nu overal binnen het complex toezien op de veiligheid. Biometrische toegangscontrole is de eerste keuze technologie voor facilitymanagers, niet alleen voor de beveiliging van hun gebouwen of faciliteiten, maar ook voor de organisaties die daar zijn gevestigd en de medewerkers die deze organisaties in dienst hebben.

Gedeeld

Geef een reactie