Bitcoins niet meer zo anoniem als gedacht

Bitcoins zijn tegenwoordig steeds makkelijker te traceren, vertellen experts op dit gebied in De Telegraaf. Dat is positief, omdat de cryptomunt regelmatig misbruikt wordt door criminelen. Bijvoorbeeld na een aanval met ransomware, zoals de Universiteit Maastricht is overkomen.

Er is sinds kort software waarmee bitcoin-transacties beter te traceren zijn. Dat biedt volgens experts mogelijkheden om criminelen op te sporen. Vooral op momenten dat de bitcoins worden omgewisseld in regulier geld, aldus Tim Epskamp van Blcokbay Capital. Dankzij de software wordt het voor criminelen steeds moeilijker om anoniem te blijven, zegt Daan Kleiman van Bitonci tegen De Telegraaf. Ook het veelvuldig doorverkopen en mengen met andere cryptovaluta voorkomt niet dat de bitcoins traceerbaar blijven.Ook hebben Nederlandse handelsplatforms afspraken gemaakt om bij verdachte transacties de cryptomunten digitaal te markeren. De gebruikers worden daarbij op een zwarte lijst gezet.

Lastig
Of dit betekent dat de Universiteit Maastricht het betaalde geld ooit terug gaat zien, valt te betwijfelen. De daders zijn uiterst professioneel te werk gegaan, waardoor het niet waarschijnlijk is dat ze fouten gaan maken waardoor ze alsnog worden aangehouden. Meestal is niet eens na te gaan, vanuit welk land zo’n aanval plaatsvindt. Ook de politie en het Openbaar Ministerie geven aan dat het in de praktijk lastig blijkt om betalingen te koppelen aan concrete personen.

Gedeeld

Geef een antwoord