Bits of Freedom start actie tegen biometrische surveillances

Volgens Bits of Freedom is privacy in de toekomst alleen nog mogelijk door met een papieren zak over het hoofd over straat te gaan. Dat zou komen door biometrische surveillances. De burgerrechtenorganisatie start daarom een actie die tot een verbod van deze technologie moet leiden.

“Biometrische surveillance brengt onze rechten, vrijheden en samenleving ernstige schade toe. Daarom moeten we ons daartegen beschermen. Zolang er geen verbod is om ons die bescherming te bieden, zijn we aangewezen op geïmproviseerde middelen. Maar die maken het (samen)leven niet makkelijker”, waarschuwt beleidsadviseur Lotte Houwing van Bits of Freedom. De organisatie is bang dat het op termijn niet langer mogelijk is om in de openbare ruimte samen te komen en je vrij te voelen om je mening te uiten. Daarom is zij samen met andere Europese privacyorganisaties en burgerrechtenbewegingen een campagne gestart tegen biometrische surveillance. Via het burgerinitiatief Reclaim Your Face wil men één miljoen handtekeningen ophalen om zo een verbod op biometrische surveillance te bewerkstelligen. Er zijn al ruim 55.000 handtekeningen opgehaald.

Gezichtsherkenning
Biometrische surveillances worden uitgevoerd met camera’s met gezichtsherkenning en zijn onder andere bedoeld om terroristen en andere criminelen sneller op te sporen. Maar Houwing wijst erop dat ook onschuldige voorgangers op grote schaal kunnen worden geïdentificeerd, geanalyseerd, gevolgd, geprofileerd en gestuurd. Er is weliswaar wetgeving die dit verbiedt, maar die kent volgens de beleidsadviseur tal van uitzonderingen, waar de overheid misbruik van kan maken. Om te voorkomen dat privacy straks alleen nog mogelijk is met een papieren zak op het hoofd, roept zij iedereen op een papieren zak over het hoofd te doen en daarvan een foto via sociale media te delen. De hashtag is #PaperBagSociety. Houwing: “Deze technologie creëert een samenleving van wantrouwen, controle en discriminatie waarin je niet langer anoniem kunt deelnemen aan het openbare leven. Dat heeft een beperkende werking op hoe vrij je je voelt je rechten uit te oefenen. En dus ook op hoe vrij je bent om zelf onderling te bepalen hoe je met elkaar samen wilt leven.”

Deel dit artikel via: