Blunder bij Defensie geeft RTL toegang tot geheime vergadering

Dat het niet altijd handig is om screenshots van teleconferenties op sociale media te delen werd pijnlijk duidelijk toen RTL-journalist Daniël Verlaan aan de hand van zo’n foto op het Twitter-account van minister Bijleveld toegang wist te krijgen tot een geheim overleg tussen de Europese ministers van Defensie.

Een medewerker van het ministerie van Defensie had een foto van de vergadering tussen de Europese ministers van Defensie op Twitter gezet en daarbij verzuimd de inloggegevens onleesbaar te maken. Dit werd opgemerkt door iemand, die direct RTL Nieuws inlichtte. De omroep schakelde daarop Daniël Verlaan in, die met de gegevens van de Twitter-foto wist deel te nemen aan het geheime overleg. Overigens gebeurde dat in alle openheid, met camera en microfoon aan. De ministers besloten daarop direct de vergadering te beëindigen.

Geen vertrouwelijke zaken
Niet de hele pincode was zichtbaar op de foto, maar Verlaan hoefde maar één van de zes cijfers te raden. De Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell kon er niet om lachen, toen hij de in t-shirt geklede journalist onder de deelnemers aantrof. Verlaan stelde zich voor en bood zijn excuses aan voor het verstoren van de vergadering, waarna hij uitlogde. De Raad Buitenlandse Zaken, de initiatiefnemer van het overleg, kondigde aan hier geen genoegen mee te nemen en de inbreuk op de vergadering te zullen melden bij de autoriteiten. Er zouden geen vertrouwelijke zaken zijn besproken tijdens de deelname van Verlaan aan de vergadering. Aan de andere kant is ook niet te verwachten dat de ministers van Defensie van 27-EU-lidstaten het alleen over het weer zullen hebben gehad. Volgens politiek verslaggever Fons Lambie zou menig inlichtingendienst uit bijvoorbeeld China of Rusland graag hebben meegeluisterd.

Gedeeld

Geef een reactie