Beveiliging nieuws

Onze partners

Alphatronics

VBN

i-Pro

Lobeco

Explicate

Koninklijke Oosterberg

Centurion

Trigion

Unii

PG Security Systems

VVNL

GFT

RoSecure

NIBHV

MPL

Dahua

Kiwa

ASIS

HID

2N

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Bydemes

Genetec

Milestone

Oribi ID Solutions

Sequrix

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

JMB Groep

OSEC

Optex

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

CDVI

Top Security

BHVcertificaat.online

SmartCell

HD Security

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

Add Secure

G4S

Seris

ADI

SOBA

Hikvision

ARAS

Service Centrale Nederland

Advancis

Nimo Dog Security

Crown Security Services

VideoGuard

20face

Masset Solutions

DZ Technologies

Paxton

Paraat

Multiwacht

Regio Control Veldt

EAL

CSL

SmartSD

Gold-IP

CardAccess

Securitas

Seagate

Alarm Meldnet

IDIS

Akuvox

Nenova

Ajax Systems

Bosch Security Systems

VEB

Eizo

Nimo Drone Security

Brivo

Secusoft

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

BOA-bonden kondigen landelijke acties aan

22 mei 2020
Redactie
10:52

Naar aanleiding van een incident in IJmuiden op Hemelvaartsdag starten de Nederlandse BOA Bond en vakbond BOA-ACP een landelijke actie, waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren nog wel toezicht houden, maar niet langer handhaven. Dit in navolging van de acties die momenteel in Rotterdam worden gevoerd.

Om gemeenten onder druk te zetten, willen de boa-bonden hen in de portemonnee treffen, door hun leden geen bonnen meer uit te laten schrijven. Dit zolang zij geen wapenstok en pepperspray aan hun uitrusting krijgen toegevoegd. In Rotterdam vindt zo’n actie tot en met zaterdag plaats, nadat in die gemeente vorige maand vijf boa’s werden mishandeld door een groep die zich weigerde aan de noodverordening te houden. Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP zei in het NOS Radio 1 Journaal dat veel boa’s landelijk actie willen voeren om hun eisen kracht bij te zetten. Zoals het nu gaat, kost handhaven ‘gewoon beschadigde mensen’, gaf hij als reden op.

Meer agressie dan voorheen
Vooral de coronamaatregelen en de daarbij behorende hoge boetes van 390 euro zorgen voor meer agressie dan voorheen. De incidenten worden volgens Gerrits steeds heftiger. Voorzitter Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond ziet dezelfde ontwikkeling en is eveneens voorstander van een landelijke actie. “De roep is groot om een stevigere actie”, liet hij weten als reactie op het gebeurde in IJmuiden.
Gerrits bestrijdt het argument van de burgemeesters dat bewapening alleen tot nog grotere escalatie leidt. In IJmuiden had het volgens hem veel slechter kunnen aflopen als niet agenten met hun wapenstok hadden ingegrepen. Deze wisten de boa’s te ontzetten en twee verdachten aan te houden. De vakbondsbestuurder stelt dat de ervaringen bij de politie bij de invoering van pepperspray en stroomstootwapens hebben uitgewezen dat die middelen juist een de-escalerend effect hebben op agressieve belagers.

Bodycam’s
Handhavers moeten het nu in het gunstigste geval doen met bodycam’s. Maar dat is volgens Lakenman niet voldoende. In IJmuiden waren ook verschillende mensen aan het filmen, maar dat weerhield de jongeren niet om erop los te slaan. “Het is een heel mooi middel om vast te leggen wat er gebeurt. Maar het weerhoudt mensen toch niet”, verklaarde hij tegenover het NOS Radio 1 Journaal. Ook een noodknop voor het waarschuwen van de politie vindt hij niet voldoende. Voordat de politie er is, zijn de eerste klappen al uitgedeeld. Lakenman blijft erbij dat de boa’s iets moeten hebben om zich de eerste minuten mee te verdedigen.
Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid en ere-voorzitter bij Stichting Maatschappij en Veiligheid, vindt het zelfs beter om boa’s op den duur ook een vuurwapen te geven. Dit omdat deze mensen steeds meer als gemeentepolitie opereren. De echte politie heeft volgens Van Vollenhoven de wijken totaal verlaten. Die rol is overgenomen door de boa’s. Daarom pleit hij ervoor dat het hele concept van politie en boa’s opnieuw bekeken wordt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner