BOA-vakbond kritisch over nieuwe maatregelen

‘Dit gaat niet werken’, klaagt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond als reactie op de vrijdagavond aangekondigde maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. Hij denkt dat het voor boa’s niet uit te leggen is waarom iets in de ene stad wel mag en in de nadere niet.

Om de economie zo min mogelijk te treffen zijn nu regionale maatregelen ingevoerd. In provincies met weinig besmettingen mogen cafés bijvoorbeeld ’s nachts open blijven, terwijl dat in de Randstad niet mag. Omdat daar de laatste weken een sterke toename van corona onder jongeren is geconstateerd, mogen cafe’s vanaf middernacht geen klanten meer toelaten en moeten zij om 1 uur sluiten. Ook mogen in een pand nog maar 50 mensen worden toegelaten in plaats van 100 in gebieden waar corona minder veel voorkomt. Wanneer dat nodig is mogen regio’s nog extra maatregelen nemen, die dus per stad en zelfs per wijk kunnen verschillen. Kuin verwacht niet dat hiervoor draagvlak is te creëren en dat handhaving van de maatregelen tot grote problemen gaat leiden. Mensen zullen nooit geloven dat coronabesmetting voorkomen kan worden als zij om 1 uur ’s nachts de kroeg verlaten.

Eenvoudig, eenduidig en landelijk
Tegenover de NOS verklaart Kuin wel begrip te hebben voor regionaal beleid. Zeker als het gaat om het testen en contactonderzoek. Maar preventieve maatregelen moeten volgens hem eenvoudig, eenduidig en vooral landelijk gelden. Als voorbeeld noemt hij de verplichting om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Omdat dit een eenvoudige maatregel is, houden mensen zich er in het algemeen aan. Maar 1 procent weigert en dat is te behappen voor de handhavers. Als de helft van het publiek zich niet aan de maatregelen houdt, omdat ze die niet begrijpen, wordt het lastig.

Gedeeld

Geef een reactie