Boa’s in vier grote steden delen woensdag geen bonnen uit

Op woensdag 3 juni zullen boa’s in de vier grote steden geen bonnen uitdelen. In Rotterdam blijven de bonnenboekjes zelfs tot en met 8 juni op zak. Die dag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de uitrusting van boa’s en met de acties willen de bonden daar invloed op uitoefenen.

De boabonden kondigen aan hun acties te zullen voortzetten totdat de minister het mogelijk maakt dat de wapenstok en pepperspray tot de uitrusting van de meeste boa’s behoort. Op 4 juni spreken zij daarover met minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. De meeste boa’s zijn volgens de Nederlandse Boa Bond en Vakbond BOA ACP geen toezichthouders, maar handhavers van wet- en regelgeving. Het staat met grote letters op de rug van de mensen, aldus de bonden. ‘Handhaven wil zeggen, dat je met enige regelmaat moet optreden tegen overtreders. Wij lopen dus een reëel risico op agressie en geweld”, aldus de bondsvoorzitters Ruud Kuin en Richard Gerrits.

Rake klappen
De vakbondbestuurders wijzen erop dat zelfs als de back-up er razendsnel kan zijn, de handhavers in een paar minuten rake klappen kunnen oplopen. “Helaas laten meerdere recente gebeurtenissen dat zien. IJmuiden op Hemelvaartsdag, Amsterdam en Rotterdam op eerste Paasdag en Haarlemmermeer een paar dagen daarna. Tijdens de coronacrisis zijn de risico’s nog groter dan gewoonlijk. Wij spreken nu immers per definitie groepen aan en moeten hoge boetes opleggen. Vierhonderd euro is voor veel mensen een netto-weekinkomen. Niet alleen de risico’s zijn groter, ook de belangen voor de samenleving zijn groter. Nu is niet alleen de veiligheid in het geding, maar ook de volksgezondheid. Daarom hebben wij er allemaal belang bij dat wij op de kortst mogelijke termijn met een goede uitrusting kunnen handhaven.”

Gedeeld

Geef een reactie