Boa’s krijgen vanaf 1 januari wapenstok op proef

Vooral vanwege de toenemende agressie van overtreders van de coronaregels, worden boa’s vanaf 1 januari uitgerust met een korte wapenstok. Dat is althans de bedoeling. Elf gemeenten doen mee met de proef, die aanvankelijk dit najaar al van start zou gaan. 

Met het besluit lijkt een einde te komen aan de al jaren durende discussie over het bewapenen van boa’s. Of 1 januari haalbaar is, moet overigens nog blijken. Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid heeft alleen toegezegd dat hij binnenkort in overleg gaat met politie, Openbaar Ministerie en burgemeesters om te kijken of de pilot kan beginnen op 1 januari. Daarvoor hebben zich 22 gemeenten ingeschreven, waarvan de helft mag meedoen met de proef, waaronder Amsterdam.

Groot risico
Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond had liever gehad dat de proef al veel eerder van start was gegaan. Met het strenger worden van de maatregelen tegen corona neemt namelijk ook de agressie van het publiek toe. Boa’s worden nu geacht om ’s avonds op te treden tegen gebruikers van alcohol en tegen groepen op straat en dat brengt een groot risico op geweld met zich mee. Normaal dient dan de politie erbij gehaald te worden, maar die kampt volgens de bonden met onderbezetting vanwege het door corona veroorzaakte hoge ziekteverzuim. “Zolang boa’s zonder wapenstok op straat lopen, denken ze wel twee keer na voor ze op een groepje dronken jongeren afstappen. Wij voorzien dan ook dat er juist minder gehandhaafd zal worden op deze twee maatregelen”, zegt de vakbondsleider.

Gedeeld

Geef een antwoord