Boa’s opnieuw in actie voor betere veiligheidsuitrusting

Vanaf maandag 27 mei delen buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in Amsterdam geen boetes meer uit. Zo willen zij hun eis kracht bijzetten dat ze worden uitgerust met met wapenstokken en pepperspray. Eerder wilden zij hiervoor tijdens Koningsdag staken, maar dat werd door de rechter verboden.

Vanaf 1 juni willen de vakbonden van de boa’s de gemeente Amsterdam aansprakelijk stellen voor schade die de boa’s lijden omdat ze zich niet goed genoeg kunnen verdedigen tegen agressie. Als er eind juni nog geen akkoord is over een betere uitrusting, volgt een zogenoemde waarschuwingsstaking. En als ook dat niet helpt, dreigen de boa’s het werk neer te leggen tijdens de druk bezochte Pride op 3 augustus. De acties concentreren zich op Amsterdam, maar ook in andere steden is er onvrede over het uitblijven van extra veiligheidsmiddelen voor boa’s.

Boos
Burgemeester Femke Halsema ging onlangs wel akkoord met de aanschaf van bodycam’s voor boa’s, maar dat vinden de bonden niet genoeg. Men wil ook wapenstokken, handboeien en pepperspray. De handhavers zijn boos op de burgemeester, omdat zij weigert hiervoor een aanvraag in te dienen bij de minister die gaat over bewapening van boa’s. Halsema doet dat niet omdat de politie dat niet wil, maar dat zou volgens de bonden geen probleem moeten vormen. Intussen neemt het aantal incidenten steeds verder toe, waarschuwen de bonden. En dat gebeurt vooral in Amsterdam.

Gedeeld

Geef een reactie