Boa’s Rotterdam dreigen met drie dagen niet bekeuren

Als zij geen wapenstok en pepperspray bij hun uitrusting krijgen, gaan de handhavers in Rotterdam vanaf donderdag drie dagen geen bonnen uitschrijven. De door wethouder Bert Wijbenga voorgestelde oplossingen zijn volgens de vakbonden naar de prullenbak verwezen.

Eerder gaf burgemeester Ahmed Aboutaleb al te kennen het geen goed idee te vinden als handhavers met geweldsmiddelen worden uitgerust. Geweld behoort volgens hem het monopolie van de politie te blijven. Wethouder Bert Wijbenga van Handhaving is het hiermee eens, maar begrijpt ook dat wat het geweld betreft de maat vol is voor de handhavers en hun bonden. Als alternatief bood hij aan om te onderzoeken of het samen met de politie surveilleren een oplossing is, of dat wellicht diensthonden kunnen worden aangeschaft om de boa’s tegen agressie te beschermen. Op zich een merkwaardig idee, omdat het werken met een hond aanzienlijk meer vaardigheden vergt dan het hanteren van de door de boa’s voorgestelde geweldsmiddelen. Een hond kan ook veel meer letsel toebrengen dan een wapenstok of pepperspray.

Proef met pepperspray
Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond vindt de voorstellen van Wijbenga dan ook niet voldoende. Er zouden zeker 150 diensthonden nodig zijn en hij acht de kans klein dat die er gaan komen. Daarom blijft hij bij het standpunt dat een wapenstok en pepperspray aan de uitrusting van de handhavers moet worden toegevoegd. Gebeurt dat niet, dan volgen er vanaf donderdag acties. De boa’s gaan niet in staking, maar zullen geen bonnen uitdelen aan bijvoorbeeld mensen die de coronamaatregelen overtreden. Dat wordt dan volledig aan de politie overgelaten. De bond is intussen met andere gemeenten in gesprek, waaronder Amsterdam, om een proef te kunnen starten met pepperspray.

Deel dit artikel via: