Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

Paxton

Connect Security

ARAS

VEB

i-Pro

VBN

Paraat

PG Security Systems

Dahua

SmartCell

Alphatronics

VideoGuard

IDIS

CSL

GFT

EAL

ASIS

Lobeco

Gold-IP

Oribi ID Solutions

ADI

Nenova

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

G4S

VAIBS

RoSecure

Centurion

Seagate

DZ Technologies

HID

Ajax Systems

CardAccess

Trigion

MPL

Sequrix

Add Secure

Seris

CDVI

De Beveiligingsjurist

Secusoft

Bydemes

SOBA

OSEC

Explicate

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

Eizo

HD Security

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Genetec

Securitas

Top Security

Hikvision

NIBHV

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

Multiwacht

2N

Nimo Drone Security

Akuvox

Unii

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Alarm Meldnet

Milestone

20face

VVNL

ASSA ABLOY

Koninklijke Oosterberg

Advancis

Kiwa

Crown Security Services

Optex

SmartSD

Avigilon Alta

Masset Solutions

Boa’s voeren actie in acht steden voor bewapening

25 mei 2020
Redactie
21:10

Handhavers houden dinsdag in acht steden acties. Dit vanwege het geweld waarmee zij tijdens hun werk te maken krijgen. Niet alleen zijn zij de agressie beu, zij willen ook pepperspray en een wapenstok. De minister, burgemeesters en politie zijn hier geen voorstander van.

De acties gaan plaatsvinden in Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen. In twaalf andere plaatsen krijgen de actievoerders steunbetuigingen door collega’s. De handhavers zijn het tegen hen gerichte geweld zat. De spreekwoordelijke druppel was het incident op het strand van IJmuiden tijdens Hemelvaartsdag. De boa’s en hun vakbonden denken dat extra verdedigingsmiddelen, zoals pepperspray en wapenstok, hiertegen kunnen helpen. In sommige gemeenten hebben handhavers inmiddels een wapenstok, maar er is nu een roep om een landelijk beleid, zodat men niet langer afhankelijk is van wat de plaatselijke burgemeester het beste vindt.

Coronamaatregelen
Vooral sinds de boa’s geacht worden de coronamaatregelen te handhaven met hoge boetes, is het geweld enorm toegenomen. Sinds het afkondigen van de noodverordening is er al evenveel agressie geweest als normaal tijdens een heel jaar, zo zegt Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond. Ook met Pasen kwamen boa’s in het ziekenhuis terecht, toen zij in Rotterdam een groep jongeren aanspraken op hun gedrag. Vorige week werden in die stad drie dagen geen boetes uitgedeeld om het gemeentebestuur onder druk te zetten. De Rotterdamse boa’s pleiten al jaren om pepperspray en een wapenstok, maar burgemeester Aboutaleb wil daar niets van weten. Ook de politie ziet bewapende boa’s niet zitten. Wel vindt de politie het goed dat boa’s via C2000 kunnen communiceren en uitgerust worden met een bodycam.

Bodycam’s en noodknop
Tijdens de acties zullen maximaal dertig boa’s deelnemen, zodat men niet zelf de noodverordening overtreedt. Ook wordt 1,5 meter onderlinge afstand gehouden. De bonden voeren intussen landelijk overleg met de politie en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dit gaat over de invoering van bodycam’s voor alle boa’s en over een noodknop die rechtstreeks in verbinding staat met de meldkamer van de politie. De minister zegt dat intussen bewezen is dat bodycam’s de-escalerend werken. Hij erkent ook dat het belangrijk is dat de politie de hoogste prioriteit hanteert, als boa’s met geweld worden geconfronteerd. De bonden willen echter niet wachten ’tot de eerste dode valt’ en eisen daarom direct landelijk invoering van pepperspray en wapenstok. De minister gaat daar alleen in mee als de handhaving een soort gemeentepolitie wordt met de daarbij behorende opleiding. Hij verwacht niet dat dit op korte termijn mogelijk is. Grapperhaus benadrukt dat geweldplegers hard aangepakt zullen worden. Het is volgens hem belachelijk dat boa’s wapens nodig hebben, omdat zij door ‘brutale idioten’ worden lastiggevallen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner