Boswachters krijgen handboeien en wapenstok

Vorig jaar registreerde Staatsbosbeer landelijk ruim zeventig meldingen van agressie en geweld. Dit jaar is al drie keer fysiek geweld tegen boswachters gebruikt. Daarom worden boswachters in Overijssel als eerste uitgerust met handboeien en wapenstok. Ook krijgen zij een portofoon ter beschikking.

Vanwege de toenemende mate waarin boswachters te maken krijgen met agressie, wil Staatsbosbeheer dat deze boa’s de beschikking krijgen over handboeien, een wapenstok en pepperspray. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft tot nu toe echter alleen toestemming gegeven voor het gebruik van handboeien. Daarnaast mogen de boswachters over een C2000-portofoon beschikken, waarmee zij in geval van dreiging direct de politie kunnen alarmeren.

Rake klappen
Boswachter Jeroen Buunen zegt tegen rtvoost.nl: “We zijn gastheer van onze terreinen, waarvoor gedragsregels zijn opgesteld. Als mensen zich daar niet aan houden, spreken we ze daar op aan. Dan komt het in toenemende mate voor dat deze mensen over de rooie gaan. Daarbij blijft niet alleen bij verbale intimidatie, ook vallen er regelmatig rake klappen.
12 mei ging het nog mis in het recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. Een boswachter sprak met een collega een grote groep aan die een kampvuur had gemaakt. Ze waren met scooters in een natuurgebied dat alleen voor wandelaars toegankelijk is. Een deel van de groep wilde het vuur doven, maar anderen probeerden ervandoor te gaan. Toen de boswachters dat wilden verhinderen, kregen zij klappen, waarbij een van hen een gebroken neus opliep. De politie was er snel bij en pakte twee verdachten op.

Tijdens de Dag van de BOA op 4 juni gaat ook aandacht uit naar het onderwerp bewapening van boa’s.

Deel dit artikel via: