Bouwbedrijven negeren veiligheidsregels

Jaarlijks overtreden honderden bouwbedrijven de veiligheidsregels. Daardoor moeten bouwvakkers vaak werken onder gevaarlijke omstandigheden. Sinds 2018 constateerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1.076 ernstige overtredingen bij 849 bouwbedrijven, zo laat BNR Nieuwsradio weten.

Voorbeelden van gevaarlijke situaties zijn een steiger die niet juist is opgebouwd, verkeerd gebruik van gereedschappen of een gebrek aan beschermende kleding. Verder worden bouwvakkers blootgesteld aan schadelijke stoffen, zonder dat zij over de vereiste beschermingsmiddelen beschikken.
De Inspectie SZW dwong bouwbedrijven 830 keer om het werk stil te leggen na het constateren van ernstige overtredingen. Dat gebeurde als er acuut gevaar was voor de bouwvakkers. Te denken valt aan een gevaarlijke machine waarvan de beschermkap ontbreekt.

Arbeidsslachtoffers
Volgens de inspectie gaat het structureel fout in de bouwsector. Zowel bij grote als kleine bedrijven worden ernstige overtredingen aangetroffen. Ook zzp’ers schijnen het met veiligheidsregels niet zo nauw te nemen. Het gevolg is dat er elk jaar vele arbeidsslachtoffers vallen in de bouw. Branchevereniging Bouwend Nederland denkt dat het grote aantal overtredingen te maken heeft met de toegenomen bouwproductie en de druk van opdrachtgevers. De vereniging praat het gedrag echter niet goed. Leden worden aangesproken op het belang van veiligheid en wie de adviezen negeert kan als lid worden geroyeerd.

Gedeeld

Geef een reactie