Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

Akuvox

OSEC

Dero Security Products

Paraat

ARAS

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

SOBA

Regio Control Veldt

HID

Seagate

PG Security Systems

Paxton

Brivo

SmartSD

MPL

CSL

Optex

Secusoft

DZ Technologies

VBN

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

VAIBS

i-Pro

Alphatronics

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Add Secure

Securitas

Multiwacht

Uniview

GFT

ADI

Unii

Koninklijke Oosterberg

HD Security

Eizo

Kiwa

ASIS

JMB Groep

Trigion

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Centurion

Bydemes

CardAccess

Service Centrale Nederland

Milestone

Seris

SmartCell

Avigilon Alta

Masset Solutions

VVNL

EAL

2N

Nimo Dog Security

NIBHV

20face

BHVcertificaat.online

G4S

CDVI

Hikvision

Top Security

VEB

Dahua

Explicate

RoSecure

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Connect Security

Lobeco

Advancis

Alarm Meldnet

IDIS

Nenova

Sequrix

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Branche boos over onopgeleide ondersteuning boa’s en politie

19 februari 2021
Redactie
13:49

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid blijft bij het kabinetsstandpunt coronabanen te introduceren om politie en boa’s te ontzien. Hij schrijft dit in een brief aan onder andere branchevereniging VBe NL. Het komt erop neer dat tijdelijke werklozen de handhaving gaan ondersteunen, terwijl ze hiervoor niet zijn opgeleid.

VBe NL had samen met de andere brancheverenigingen in het veiligheidsdomein eind vorig jaar haar verbazing uitgesproken over deze coronabanen. De brancheverenigingen wezen toen in een brief aan het kabinet op artikel 1.1.c. van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Hierin is beschreven dat het bewaken van de veiligheid van personen en goederen en het waken tegen verstoring van de orde en rust op terreinen en in gebouwen is voorbehouden aan goed opgeleide beveiligers.

Verstoring arbeidsmarkt
Het inzetten van vrijwilligers en/of ongeschoold personeel verstoort op een zeer ongewenste manier de veiligheidsmarkt, aldus de drie brancheverenigingen. Bovendien hebben beveiligingsbedrijven al heel veel klappen in de coronatijd gekregen en ontving de evenementen- en horecabeveiliging geen financiële ondersteuning van het kabinet.
In een reactie schrijft Grapperhaus nu dat het niet om handhavings- en beveiligingswerkzaamheden gaat. “De coronabanen in het domein toezicht en handhaving hebben tot doel de politie en boa’s te ontlasten. Zij zullen werkzaamheden verrichten zoals het fungeren als gastheer/vrouw om mensen de weg te wijzen, voorlichting te geven, mondkapjes uit te delen, verkeerd geparkeerde fietsen te verwijderen of huisvuilzakkencontrole.”

Teleurgesteld
VBe NL is teleurgesteld dat de minister niet ingaat op het verzoek van de gezamenlijke brancheverenigingen in gesprek te gaan over de coronabanen. “Een gemiste kans”, aldus directeur Leon Vincken van VBe NL. “We blijven erbij dat de introductie van coronabanen een verstoring is van de arbeidsmarkt en dat dit standpunt in de sector de deur nog verder openzet naar vervaging van bewaken en toezichthouden en hetgeen daarover reeds wettelijk is bepaald. Een gastheer/vrouw die de weg wijst kan ook een verkeersregelaar zijn. Deze gastheer houdt heel snel toezicht als zijnde bewaking.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner