Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

Top Security

Service Centrale Nederland

Add Secure

SmartSD

Nimo Drone Security

G4S

Centurion

VEB

Eagle Eye Networks

Kiwa

Sequrix

RoSecure

Eizo

Avigilon Alta

OSEC

Oribi ID Solutions

Connect Security

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Unii

Paxton

MPL

Regio Control Veldt

Uniview

NIBHV

GFT

JMB Groep

Alarm Meldnet

Multiwacht

Lobeco

Bydemes

ARAS

SOBA

Explicate

DZ Technologies

Boon Edam

NetworxConnect

Gold-IP

VAIBS

Trigion

Optex

Secusoft

CSL

PG Security Systems

ASIS

Advancis

Securitas

CardAccess

EAL

Seris

SmartCell

Koninklijke Oosterberg

Milestone

ASSA ABLOY

Alphatronics

Dahua

IDIS

Crown Security Services

Brivo

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

VBN

20face

Nenova

CDVI

Genetec

HID

VideoGuard

Nimo Dog Security

Ajax Systems

i-Pro

2N

Dero Security Products

ADI

VVNL

Seagate

Paraat

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Branche roept opdrachtnemers op contracten te continueren

9 april 2020
Redactie
07:53

Overheidsinstellingen en andere grote opdrachtgevers geven in de praktijk vaak geen gehoor aan de oproep van het kabinet om contractafspraken met commerciële dienstverleners, zoals beveiligingsbedrijven, zoveel mogelijk door te laten gaan. Dat schrijven de branches aan de overheid en het bedrijfsleven.

De ‘onderlinge solidariteit’ waartoe het kabinet heeft opgeroepen wordt niet overal ‘gevoeld’. Dit schrijven de brancheorganisaties voor beveiliging (Nederlandse Veiligheidsbranche), contractcatering (Veneca) en schoonmaak (OSB) in een brief aan minister-president Rutte, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
“We doen hierbij dan ook een dringende beroep op u om nogmaals publiekelijk te benadrukken dat overheden, bedrijfsleven, werkgevers en werknemers hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen om zo veel mogelijk draaiende bedrijven in stand te houden”, aldus de drie brancheverenigingen. Zij zeggen van hun lid-ondernemingen veel signalen te krijgen dat opdrachtgevers het niet zo nauw nemen met de solidariteit met hun dienstverleners. Zo wordt bij verschillende overheidsinstellingen (en semi-overheidsinstellingen) de dienstverlening eenzijdig en per direct afgeschaald naar nul, zonder overbruggingsafspraken.

Zoeken naar een oplossing
Grote particuliere opdrachtgevers zoeken in overleg met de overheid naar een oplossing voor hun eigen terugval in omzet. Bij de keuze van oplossingen zouden ze echter hun toeleveranciers mee moeten nemen, zo vinden de drie brancheverenigingen. Verder signaleren de commerciële dienstverleners dat nogal wat opdrachtgevers eenzijdig de betaling van facturen opschorten, betaaltermijnen verlengen, dienstverleners dwingen tot lagere tarieven (“terwijl ze weten dat die ruimte er bij de andere partij niet is, bijvoorbeeld vanwege cao’s”) en contracten met een onterecht beroep op overmacht opzeggen. “Dit eenzijdig handelen door opdrachtgevers leidt ertoe dat onze bedrijven een nog veel groter probleem hebben in hun liquiditeit.”

Oneerlijke concurrentie vermijden
De Nederlandse Veiligheidsbranche, Veneca en OSB roepen hun eigen leden, maar ook opdrachtgevers (overheid en bedrijfsleven) op om zich tijdens de coronacrisis te houden aan afspraken met opdrachtgevers en onderaannemers, niet het economisch verkeer eenzijdig stil te leggen door geen rekeningen meer te betalen of diensten zomaar tot nul af te schalen, afspraken te respecteren binnen een sector en oneerlijke concurrentie te vermijden door niet willens en wetens stunt-tarieven uit te vragen of te honoreren die niet passen bij de markt en met elkaar in gesprek te gaan over wat een oplossing voor deze periode kan zijn. De Nederlandse Veiligheidsbranche, OSB en Veneca vormen samen het Platform Commerciële Dienstverlening.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner