Branche wil noodmaatregel ook voor seizoengebonden bedrijven

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee ondernemers hun werknemers tijdens de coronacrisis kunnen doorbetalen, houdt te weinig rekening met de specifieke omstandigheden van evenementen- en horecabeveiliging.

Dit schrijft Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, in een brief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Volgens de brancheorganisatie kunnen deze beveiligingsbedrijven, die geconfronteerd worden met een groot omzetverlies, hierdoor onvoldoende gebruik maken van de NOW-regeling. De Nederlandse Veiligheidsbranche vraagt het kabinet de regeling zodanig aan te passen dat met dit seizoensgebonden karakter rekening wordt gehouden.

Het probleem
De NOW-regeling, die wordt uitgevoerd door het UWV, is bedoeld om werknemers met een vast of een flexibel contract ook bij omzetverlies te kunnen doorbetalen. De regeling vergoedt tot maximaal 90 procent van de loonkosten.
Het probleem is echter dat de compensatie niet wordt gegeven voor zover de gemiddelde maandelijkse loonsom in de periode maart tot en met mei hoger is dan in januari van dit jaar. En juist in de evenementen- en horecabeveiliging wordt van maart tot en met mei altijd gemiddeld een veel hogere omzet gerealiseerd dan in januari. Dan werken er ook veel seizoenkrachten (vast en tijdelijk), die er in januari nog niet zijn. Vaak zijn over de inzet van deze medewerkers al afspraken gemaakt.
Ook wordt bij het berekenen van de terugval in omzet te weinig rekening gehouden met het seizoenskarakter van bedrijven in de de evenementen- en horecabeveiliging. Om de omzetdaling goed te kunnen beoordelen, vindt de Nederlandse Veiligheidsbranche dat dezelfde maanden in 2020 en 2019 moeten worden vergeleken.

Lees hier de brief die de Nederlandse Veiligheidsbranche heeft gestuurd aan minister Koolmees.

Deel dit artikel via: