Beveiligers Brink’s mogen geen vuurwapen gebruiken

Geld- en waardetransportbedrijf Brink’s mag bij een overval geen beveiligers inzetten met een vuurwapen. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald.

Geldwagen BrinksOmdat Brink’s al veel veiligheidsmaatregelen heeft genomen en onderneming kan bij een overval rekenen op de politie, is er volgens de rechter geen sprake van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. De rechter bevestigde daarmee de beslissing van het ministerie van Veiligheid en Justitie die eerder geen toestemming aan Brink’s had gegeven om wapens te gebruiken.

Geldwagens en -depots van Brink’s zijn geregeld het doelwit van overvallers. In juni 2011 drongen overvallers met automatische vuurwapens en explosieven het zwaar beveiligde Brink’s-depot in Amsterdam binnen. Brink’s wil ter zelfverdediging de mogelijkheid hebben om zelf vuurwapens te hanteren. Hiervoor moet de staatssecretaris verlof geven. De staatssecretaris heeft dit geweigerd. De staatssecretaris geeft alleen verlof als sprake is van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden.

In maart 2014 bepaalde de rechtbank dat de staatssecretaris nader moest motiveren waarom er geen sprake is van zelfverdediging onder zeer uitzonderlijke omstandigheden. De rechtbank vindt dat de staatssecretaris zijn standpunt met de nadere motivering voldoende heeft onderbouwd.

Gedeeld

Geef een reactie