Boa’s worden gemeentepolitie

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) worden langzaamaan een soort gemeentepolitie. Het is aan de minister van Veiligheid en Justitie om hiervoor te kiezen of ze deel te laten maken van de Nationale Politie. Dat stelt de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) na onderzoek van bestuurkundige Ronald van Steden van de Vrije Universiteit.

buitengewoon opsporingsambtenaarBestuurskundige Van Steden concludeert dat het gemeentelijke beleid voor handhaving en toezicht sterk versnipperd is. Ook het wisselende opleidingsniveau van de buitengewone opsporingsambtenaren leidt tot zorgen. Zij vindt professionalisering van het grootste belang omdat het momenteel de vraag is of het ingrijpen ten gunste van de openbare orde op een goede manier gebeurt.

Dan is er nog de kwestie van het uniform. Moet het uniform van boa’s lijken op dat van de politie of juist niet? Daarover bestaat een sterk verschil van mening tussen gemeenten, wat ook geldt voor de uitrusting van de ambtenaren en hun salarissen. Bij een pilot in Zaltbommel mochten boa’s ook camerabeelden gebruiken als bewijsmateriaal tegen winkeldieven, getuigen horen, aangiften opnemen en proces-verbaal opmaken. Daarmee wordt het nog belangrijker welke rol deze ambtenaren nu precies gaan krijgen van de demissionaire minister of zijn opvolger.

Lees verder: gemeente.nu

Gedeeld

Geef een reactie