Geen extra bevoegdheid voor beveiligers

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft particuliere beveiligingsbedrijven geen extra bevoegdheid. De wens van de branche om in bepaalde gevallen geweld kunnen toepassen is volgens minister Opstelten niet aan de orde.

Het ministerie overlegt momenteel met betrokkenen over een betere samenwerking tussen politie, buitengewone opsporingsambtenaren en particuliere beveiligers. Dinsdag pleitte Tjibbe Joustra, voorzitter van de VPB, voor meer mogelijkheden tot geweld voor beveiligers. Beveiligers houden echter dezelfde bevoegdheden als gewone burgers, zij mogen dieven slechts aanhouden.

Eerder verschenen: Beveiliging en politie moeten nauwer samenwerken

Gedeeld

0 thoughts on “Geen extra bevoegdheid voor beveiligers”

 1. Dhr. T. Joustra heeft niet gepleit voor meer bevoegdheden maar voor meer taken voor beveiligers. Daarbij heeft hij gesteld dat er mogelijk ook meer bevoegdheden nodig zijn. De pers heeft dit echter omgedraaid.

  De VPB heeft heel lang op het standpunt gestaan dat er geen enkele uitbreiding van bevoegdheden nodig zou zijn. Echter in het nieuwe beleidsplan, dat de VPB in het begin van 2011 publiceert, laat voor het eerst een koerswijziging. Onder omstandigheden zouden beveiligers naar een legitimatiebewijs moeten kunnen vragen en het gebruik van handboeien etc. moet eenvoudiger worden toegestaan. (bron. VPB)

 2. vergeet niet dat beveiligers op dit moment weinig respect ontvangen van de burger.
  Termen als jullie mogen toch niets zijn niet van de lucht.Het enigste wat wij mogen is klappen en beledigingen ontvangen.Jammer het werk is zo leuk ondanks de psychische verzwaring van je werk.Ook krijg je als eerste te maken met de maatschappelijke verpaupering.De bevoegdheden zullen toch eens aangepast moeten worden.
  Maar dat zal nog jaren duren.Als er in de branche nog meer lichamelijk letsel zal plaats vinden

 3. ook deze minister weet NIET waar hij over praat laat hij/zij eens een dienst mee lopen
  het respect door vooral de jeugd en buitenlanders voor ons is minimaal
  ook schijnen wij als beveiliger/hondengeleider wel strafbaar te zijn als we ons verdedigen of de algemene orde handhaven echter de veroorzaker niet.
  omgekeerde wereld??

 4. er zal waarschijnlijk eerst een dode moeten vallen aleer er meer bevoegdheden worden toegekent
  is heel jammer
  en inderdaad beveiliging vangt de eerste klappen altijd op en mag gewoonweg niks doen nou lekker dan
  ja aanhouden ……..en jij denkt dat diegene lekker naast je blijft staan wachten tot de politie arriveert ………….hahah laat me niet lachen

 5. Als er meer bevoegdheden komen voor een beveiliger word er waarschijnlijk eerst gekeken naar het opleidingsnivo en de taak die de beveiliger heeft.
  De opleiding ABM is toereikend om te solliciteren naar een functie in de beveiliging, maar word niet meer gegeven. Hiervoor zijn beveiliger nivo 2 en 3 in de plaats gekomen. Nu weet ik niet of de ABM nu een cursus of een opleiding was maar in de praktijk kun je op dezelfde functies solliciteren dan iemand met nivo 3 ( coordinator beveiliger). Nu kan iemand met een ABM (diploma) best een hele goede beveiliger zijn natuurlijk. Maar beveiliger nivo 3 is toch een MBO 3 opleiding waar je tussen de 2 en 3 jaar mee bezig bent, ( vind maar eens een beveiligingsbedrijf waar je het praktijkgedeelte van nivo 3 kunt doen) Nu kan ik me voorstellen dat er niet zomaar met bevoegdheden gestrooid word als er nog zulke grote verschillen bestaan in opleidingsnivo. Het kan zelfs zo zijn dat iemand met een ABM diploma voorkeur de krijgt boven iemand met een hoger opleidingsnivo omdat ze deze persoon minder hoeven te betalen. Het kostenplaatje is vaak doorslaggevend in de beveiliging,ook houd je op deze manier de lonen laag omdat het aanbod van personeel altijd hoog is. Mensen die echt gekozen hebben voor de beveiliging, en ook/ het de bijbehoorende diploma(s) gehaald hebben zouden deze extra bevoegdheden wel verdienen vind ik. ROC scholen die gestrande leerlingen de beveiliging in duwen (omdat ze dan toch met een papiertje de school verlaten) zijn slecht voor het imago van de beveiliger en de beveiligingsbranche in zijn geheel. Ik ken in mijn omgeving genoeg collega,s die blij zouden zijn met extra bevoegdheden en dit ook op een verantwoorde manier zouden invullen. Maar helaas zie ik ook mensen die eigenlijk niet thuis horen in de beveiliging en die je zeker geen extra bevoegdheden moet geven. Op dit moment kan ik de politiek nog wel begrijpen als het gaat om uitbreiding van de bevoegdheden, NOG NIET DUS.

Geef een antwoord