Kamervragen over risico’s personeel nieuwe beveiliging Schiphol

De nieuwe beveiliging van Schiphol zou leiden tot gevaarlijke situaties, overschrijdingen van de werktijden en agressie tegen personeel.

security schipholDe vele tientallen controlepunten aan de gates hebben plaatsgemaakt voor vijf grote centrale plaatsen waar passagiers door de beveiliging moeten. Dit zou voor een snellere doorstroming moeten zorgen. Maar tot nu toe lijkt het nieuwe systeem het alleen maar te vertragen.

Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP), John Kerstens (PvdA) en Linda Voortman (GroenLinks) vragen nu minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek te gaan met Schiphol. De Kamerleden vinden dat de toename van het aantal passagiers en de scherpere EU-regels voor controle op handbagage niet strookt met de afname van twintig procent van het aantal uren bij de uitgave van de tender.

ik stop er meeDe afgelopen dagen zijn bij vakbond FNV Beveiliging veel overtredingen van cao en slechte arbeidsomstandigheden gemeld met betrekking tot nieuwe centrale security op Schiphol. Beveiligers worden door de werkdruk vermoeid, zijn minder alert en worden hierdoor ziek.

De directies en Schiphol hebben eerder toegezegd dat de cao, behoudens incidenten nagekomen zal worden. De Kamerleden willen nu van de minister weten wat hij vindt van berichten over slechte arbeidsomstandigheden en overtreding van cao-afspraken zoals het opnieuw veelvuldig overschrijden van de sta- en rusttijden van beveiligers.

Gedeeld

2 thoughts on “Kamervragen over risico’s personeel nieuwe beveiliging Schiphol”

    1. Het komt regelmatig voor dat passagiers hun spullen “vergeten” uit de bakken te halen omdat hun andere tas of koffer nog extra moet worden gecontroleerd op vloeistoffen welke er nog inzitten of omdat er zoveel elektronica inzit dat het voor de x-ray operator onmogelijk is de tas te classificeren alszijnde veilig.
      Veel passagiers luisteren ook niet naar wat de beveiliger aan het begin van de controle vraagt en worden dan boos als hun bagage extra moet worden gecontroleerd.

Geef een antwoord