Particuliere onderzoeksbureaus, politie en OM samen tegen criminaliteit

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft gisteren in Den Haag samen met Laetitia Griffith voorzitter Nederlandse Veiligheidsbranche, de aftrap gegeven voor een proef waarbij particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het openbaar ministerie gaan samenwerken om horizontale fraude aan te pakken.

De proef gaat op 1 mei van start in vier regio’s en richt zich op de bestrijding van zogeheten horizontale fraude. Daaronder vallen vormen van criminaliteit als ladingdiefstal, phishing, diefstal bij bedrijven door eigen personeel en heling. Horizontale fraude leent zich volgens Teeven goed voor een gezamenlijke aanpak door burgers, bedrijven en overheid. Particuliere onderzoeksbureaus, die in opdracht en voor rekening van bedrijven onderzoek doen naar fraude, hebben namelijk de expertise om onderzoek te doen naar frauduleuze praktijken die niet altijd zichtbaar zijn voor de politie en het OM. Over een jaar wordt de proef geëvalueerd.

Door meer samenwerking tussen particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) kan de opsporing en vervolging worden verbeterd. Dit blijkt uit het rapport ‘Particulier onderzoek in strafzaken’ van de Nederlandse Veiligheidsbranche, dat aanleiding is voor de proef. Uit het rapport komt naar voren dat bedrijven weinig aangifte doen bij de politie als er horizontale fraude wordt geconstateerd door onderzoeksbureaus. Ook krijgen aangiften van horizontale fraude bij de politie onvoldoende opvolging.

De proef, een gezamenlijk plan van Staatssecretaris Teeven en de Nederlandse Veiligheidsbranche, moet uitwijzen of de bestrijding van horizontale fraude verbetert. Particuliere onderzoeksbureaus gaan met instemming van hun opdrachtgevers bij onderzoek naar fraude vroegtijdig naar de politie om af te spreken aan welke voorwaarden hun onderzoeksdossiers moeten voldoen. Als deze dossiers vanuit het oogpunt van de rechtshandhaving in orde zijn, kunnen zaken na afronding van het particuliere onderzoek gemakkelijk worden opgevolgd en gebruikt door de politie.

Gedeeld

Geef een reactie