Wapens voor beveiligers bij internationaal geldtransport

Waardetransportbedrijven mogen binnenkort binnen de Europese Unie euro’s gaan vervoeren tussen de verschillende lidstaten, zo moet het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU worden bevorderd. Pikant detail is de bewapening van de waardetransporteurs.

kamerstukDe VVD vraagt zich voorts af welke acties worden ondernomen om te voorkomen dat een toename van geldtransporten in Nederland gepaard zal gaan met een toename aan overvallen op geldtransporten. Welk effect is in dat verband te verwachten van de mogelijke aanwezigheid van wapens aan boord van het geldtransport, zelfs al zijn deze opgeborgen?

WaardetransportDe regels rond het voeren van wapens door de particuliere bedrijven zijn in verschillende landen verschillend. In Nederland mogen waardetransporteurs niet bewapend zijn. Maar in andere landen mag dat wel, in weer andere Europese landen is bewapening verplicht, bijvoorbeeld Frankrijk.

Als een auto uit een ander land waar wapens worden gevoerd Nederland binnenrijdt moet het wapen in de brandkast. Nederlandse bedrijven mogen echter geen wapens aan boord hebben, zelfs niet in de brandkast. Dus hoe moeten Nederlandse bedrijven geld naar Frankrijk vervoeren?

Minister van Justitie Ivo Opstelten: Of dit een werkbare regeling zal zijn, is op voorhand moeilijk aan te geven omdat de praktijk deze regeling thans nog niet kent. De verwachting is dat de regeling werkbaar zal zijn. De handhaving van de regeling vindt plaats door daartoe in de lidstaten aangewezen nationale autoriteiten. In Nederland zijn dat de handhavers op grond van de Wet wapens en munitie en de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus.

De minister legt verder niet of de politie aan de grens de benodigde wapens dan uitreikt, of hoe de beveiligers aan een wapenvergunning in het betreffende land kunnen komen.

Link: officielebekendmakingen.nl

Gedeeld

One thought on “Wapens voor beveiligers bij internationaal geldtransport”

  1. Het is bevordelijk dat beveilegers voor deze soort transporten waardevolle bijzonderheden wapns mogen dragen voor bescherming van de goederen en veiligheid voor jezelf.

    Afz een beveilger.

Geef een antwoord