Brandgevaarlijke panelen op nieuwe Hilton Schiphol

Volgens Hongaarse bouwvakkers zijn op het nieuwe Hilton Hotel op Schiphol brandgevaarlijke gevelpanelen bevestigd. Het hotel zelf ontkent dat gasten gevaar lopen, maar er worden wel aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen en de beplating wordt vervangen.

Volgens NRC is het onduidelijk hoe het kan dat het nieuwe Hilton Hotel, dat vorig jaar nog de ‘European Hotel Design Award voor beste nieuwbouwhotel’ won, gewoon in gebruik werd genomen, terwijl het niet brandveilig is. Dat nieuws is naar buiten gebracht door Hongaarse bouwvakkers die momenteel bezig zijn de gevelbeplating te vervangen. Het hotel behoort toe aan Real Estate, de vastgoedtak van Schiphol. Volgens een woordvoerder van dat bedrijf is na de oplevering gebleken dat een aantal van de gevelpanelen niet voldoet en daarom vervangen wordt. Het gaat om de ruitvormige panelen waarmee de gevel is bekleed. Die zijn gemaakt van een composiet dat niet aan gestelde brandklasse-eisen voldoet. De nieuwe panelen zijn van aluminium.

Grenfell Tower
Het management van het hotel zegt dat gasten en personeel van Hilton Amsterdam Airport nooit gevaar hebben gelopen. De brandveiligheid zou gewaarborgd zijn, wat door een externe expert zou zijn bevestigd. De leiding van het hotel meent dan ook dat de berichtgeving in het NRC onzorgvuldig, onvolledig en onjuist is. Een vreemde stelling, omdat het vervangen van de gevelplaten toch wel duidelijk maakt dat er in ieder geval iets aan de hand is. Maar volgens Schiphol Real Estate is het risico totaal niet te vergelijken met dat van de Grenfell Tower in Londen, die vorige maand als gevolg van brandoverslag via de gevel verwoest werd en waarbij 79 bewoners om het leven kwamen.

Gedeeld

Geef een antwoord