Brandmelders in alle Nederlandse woningen

Volgens de brandweer is het dringend nodig dat de overheid een verplichting oplegt voor brandmelders in alle Nederlandse woningen, omdat dan het aantal doden door brand sterk zal dalen.

brandmelder testDat staat in het rapport Rembrand van Brandweer Nederland, waarover RTL Nieuws bericht. In het rapport wordt onder meer het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld genomen. Daar is het in 1992 verplicht geworden om rookmelders in huis te hebben. Sindsdien is het percentage woningen met melders gestegen van 8 in 1988 tot 88 in 2013. Het aantal mensen dat door brand is gestorven, nam met 40 procent af.

In Nederland heeft nu 68 procent van de huizen een rookmelder. Rookmelders zijn al verplicht in woningen die na 2003 zijn gebouwd.

Ook zou er meer drang worden uitgeoefend moeten worden door middel van campagnes voor rookmelders en een regeling waarbij de kosten van rookmelders (deels) vergoed worden zou kunnen helpen.

Verder verwacht de brandweer dat de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden zullen brengen om mensen snel op de hoogte te stellen van rook en vuur. Bijvoorbeeld door sensoren die met het internet verbonden zijn en via de mobiele telefoon meldingen kunnen doorzetten.

Gedeeld

Geef een reactie