Herstelklus Binnenhof kost ruim half miljard euro

De kosten om het Binnenhof brandveilig te maken, komen uit tussen de 500 en 600 miljoen euro.

brandweerBij de noodzakelijke renovatie van het Binnenhof is de beste optie om het hele complex 5,5 jaar te sluiten en het parlement tijdelijk te verhuizen, meldt de NOS.

Volgens oud-minister Spies is een half miljard wel een “royale” schatting. De gebouwen in het regeringscentrum zijn in zo’n slechte staat, dat er snel politieke keuzes moeten worden gemaakt, schrijft Spies. Wat er precies opgeknapt wordt en hoe lang dat moet gaan duren, is aan het parlement.

Voor de herstelklus zijn er twee varianten, aldus Spies. Met variant 1 duurt het ongeveer 5,5 jaar om het Binnenhof te herstellen. “Technisch en financieel gezien is dat de beste optie”, aldus Spies. Voor de opknapbeurt moeten de Eerste en Tweede Kamer verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken dat volgend jaar vrijstaat. Ook kunnen de Kamers het oude gebouw van de Hoge Raad gebruiken. Bij variant 2 verhuizen de Eerste en Tweede Kamer niet. Die herstelklus zou dertien jaar duren. Wel kost dit meer en levert het meer overlast op.

Het Binnenhof is niet brandveilig en voldoet niet aan de wettelijke voorschriften. Het complex kampt met lekkages en sterk verouderde leidingen en elektriciteit. Er dreigt geen acuut gevaar, maar de brandweer heeft er al meerdere keren op gewezen dat het gebouwencomplex niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

 

 

Gedeeld

Geef een antwoord