Meer duidelijkheid over certificaat brandbeveiliging

In het Bouwbesluit staat dat een pandgebruiker in bepaalde gevallen over een geldig inspectiecertificaat brandbeveiliging moet beschikken, maar niet wanneer een inspectiecertificaat ingaat of vernieuwd moet worden. Een zogenoemde harmonisatieafspraak moet hier meer duidelijkheid gaan verschaffen, aldus het CCV.

Een inspectiecertificaat is geldig bij de allereerste inspectie, bij ingebruikname van de brandbeveiligingsinstallatie. Dit is de peildatum. Een vervolginspectie moet zijn afgerond vóór de peildatum het jaar erna of van het derde jaar erna, afhankelijk van de geldigheidsduur. Ook indien de vervolginspectie wordt afgerond ná de peildatum, blijft de peildatum hetzelfde. Dat hebben de inspectie-instellingen die het CCV-schema uitvoeren met een harmonisatieafspraak bepaald.

Niet meer geldig
“Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij de APK van een auto. Jaarlijks moet de auto voor een bepaalde datum gekeurd worden, anders is de APK van de auto niet meer geldig”, vertelt Gisela van Blokland, adviseur conformiteitsschema’s bij het CCV. “Bij brandbeveiliging werkt dat vergelijkbaar. Het deskundigenpanel heeft vastgesteld hoe de peildatum wordt bepaald, zodat voor iedereen duidelijk is wanneer het inspectiecertificaat verloopt en een vervolginspectie moet zijn uitgevoerd.”

Meer weten over de harmonisatieafspraak? Lees het hier.

Bron: het CCV.

Gedeeld

Geef een reactie