Beveiliging nieuws

Onze partners

VAIBS

EAL

Masset Solutions

Crown Security Services

VEB

Securitas

ASIS

Unii

Paxton

CDVI

SmartCell

Koninklijke Oosterberg

G4S

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

HD Security

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

Milestone

MPL

Sequrix

Top Security

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Secusoft

Eagle Eye Networks

Boon Edam

Centurion

Uniview

Multiwacht

Nenova

Regio Control Veldt

Explicate

Gold-IP

Dahua

GFT

Akuvox

BHVcertificaat.online

Trigion

NIBHV

Add Secure

Brivo

PG Security Systems

Genetec

2N

ASSA ABLOY

Optex

Seris

VVNL

SOBA

VideoGuard

Paraat

Dero Security Products

i-Pro

Connect Security

Alarm Meldnet

IDIS

Hikvision

Seagate

Kiwa

Bydemes

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

RoSecure

HID

Alphatronics

Lobeco

OSEC

Nimo Dog Security

CSL

20face

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

VBN

JMB Groep

ARAS

Eizo

CardAccess

Advancis

ADI

Brandweer constateerde weer toename van aantal incidenten

1 januari 2019
Redactie
16:31

Het aantal incidenten tijdens oud en nieuw liet na twee jaar weer een stijging zien. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 regio’s. Ook is tijdens deze jaarwisseling weer sprake geweest van geweld tegen brandweermedewerkers.

Volgens Brandweer Nederland was er vooral een toename van kleinere incidenten als containerbranden, afvalbranden en autobranden. Maar er zijn ook meerdere grotere (woning)branden geweest. In totaal kreeg de brandweer 4.222 oud-en-nieuw gerelateerde meldingen. Dat betekent een toename van 737 (21 procent) ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Vijf tot tien procent van het totaal aantal meldingen per jaar vindt nog altijd plaats tijdens de jaarwisseling. “Dat is teveel”, stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. Volgens hem stonden in totaal 15.000 beroeps en vrijwillige brandweermensen paraat om adequaat te kunnen optreden.

Grote regionale verschillen
Er waren grote verschillen tussen de regio’s. Veertien regio’s kenden dit jaar een forse toename van het aantal incidenten, soms zelfs tot meer dan een verdubbeling. In elf regio’s bleef het aantal incidenten gelijk of nam het juist weer drastisch af. In totaal vindt bijna de helft van de meldingen (2.070) plaats in de vier grote regio’s Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland.
Een terugkerend patroon blijft agressie tegen brandweermensen. In acht regio’s werden deze geconfronteerd met verbaal en zelfs fysiek geweld. Dat leidde tot twaalf aangiftes door de brandweer. Wevers: “Nog veel te vaak moeten onze mensen hun werk doen in een grimmige sfeer. Zo is er ook dit jaar weer zwaar vuurwerk naar de brandweer gegooid en heeft de ME een keer moeten ingrijpen zodat de brandweer kon blussen. Dat moet stoppen. Agressie wordt niet getolereerd.”

Voorbereiding
De brandweerkorpsen bereiden zich elk jaar goed voor op de jaarwisseling, samen met de politie, gemeentes en omgevingsdiensten. Door samen te werken kan er volgens Brandweer Nederland efficiënt worden opgetreden. Zo konden bijvoorbeeld brandstapels meteen worden opgeruimd. In situaties waarbij dat nodig was en op risicolocaties werd samen met de politie opgetrokken. Ook is er in sommige plaatsen gewerkt met Multi Surveillance Teams van brandweer en politie, die onder meer bij een incident controleerden welke inzet nodig is en of er veilig kan worden opgetreden door de hulpverleners.
Bron: brandweer.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner