Brandweer start vijf eliteteams voor grote incidenten

De brandweer heeft sinds kort vijf eliteteams die in actie komen bij gecompliceerde branden en grote incidenten zoals explosies en ingestorte gebouwen. Dat meldt De Stentor.

Omdat zeer grote en gecompliceerde incidenten gelukkig niet vaak voorkomen, beschikken de 25 veiligheidsregio’s van Nederland niet altijd voldoende over de vereiste kennis en ervaring om die te bestrijden. Zij zijn daar echter wel verantwoordelijk voor. Daarom zijn de afgelopen maanden ruim 140 specialisten opgeleid, die over vijf elite-teams zijn verdeeld. Deze worden ingezet bij grote incidenten waarbij veel slachtoffers kunnen vallen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de gasexplosie op Urk in juni en bij het ongeluk met het brugdek in Alphen aan den Rijn vorig jaar.

Modernste apparatuur
De uit negen personen bestaande STH-teams (Specialisme Technische Hulpverlening) zijn extreem goed getraind en 24 uur per dag inzetbaar. Ze dragen speciale oranje pakken en witte helmen. De teams beschikken ook over de modernste apparatuur, zoals twee containers vol speciaal gereedschap en hightech apparatuur voor het zoeken naar slachtoffers in een ingestort gebouw.
De STH-teams opereren vanuit Alphen aan den Rijn, Beusichem, Drachten, Tilburg en Zwolle. Officieel zijn de elite-teams nog niet goedgekeurd, omdat de burgemeester van de veiligheidsregio’s pas in december hun handtekening zetten. Het uitgerukte team was van de regio Oost, met als standplaats Zwolle. De eliteteams bestaan overigens nog niet ‘officieel’. Daarvoor zijn de handtekeningen nodig van de burgemeesters van alle 25 veiligheidsregio’s. Verwacht wordt dat die in december worden gezet.

Gedeeld

Geef een reactie