Brandweer steeds trager door personeelstekorten

De brandweer komt steeds vaker te laat bij spoedgevallen. Het gebeurt zelfs dat een eenheid vanwege personeelstekort helemaal niet kan uitrukken en de brandweer van een andere kazerne moet opdraven. Dat melden brandweervertegenwoordigers in De Telegraaf.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) vindt dat het huidige systeem dringend op de schop moet om ongelukken te voorkomen. Voorzitter Marcel Dokter zegt in De Telegraaf dat hij steeds vaker meemaakt dat een eenheid helemaal niet kan uitrukken. Vooral tijdens kantoortijden, omdat er dan te weinig vrijwilligers zijn. Er wordt dan naar de volgende, dichtstbijzijnde kazerne gekeken, waardoor de aanrijtijden nog verder oplopen.

Eisenpakket
Brandweer Nederland wil nu kijken of er iets gedaan kan worden aan het eisenpakket van vrijwilligers. De brandweer heeft in heel Nederland slechts 5000 beroepskrachten. Die kunnen niet zonder de ongeveer 19.000 vrijwilligers. Voor vrijwilligers is de lol er echter een beetje af, klaagt Dokter. Vooral door de bezuinigingen van de laatste tijd, waardoor er vaak niet eens voldoende blusvoertuigen zijn. Recent speelde nog een kwestie waarbij een wat oudere brandweervrouw als vrijwilliger moest opstappen, omdat zij niet met bepakking in staat was honderd traptreden te beklimmen.

Gedeeld

Geef een reactie