Brandweervrouw moet toch stoppen als vrijwilliger

De Oosterbeekse brandweervrouw Jorien Traas moet toch stoppen als vrijwilliger na het niet halen van de verplichte conditietest. Zij had het besluit aangevochten bij het College voor de Rechten van de Mens, omdat zij het niet terecht vond dat vrouwen aan dezelfde eisen moeten voldoen als mannen.

Het College oordeelde dat er geen sprake is van discriminatie op leeftijd en geslacht bij de traplooptest die onderdeel uitmaakt van de conditietest voor brandweerlieden. De 53-jarige brandweervrouw was daarvoor begin dit jaar twee keer gezakt. De traplooptest houdt in dat je in twee minuten honderd traptreden moet beklimmen met 42 kilo op de rug. Wie dit niet haalt, wordt niet geschikt geacht voor brandweerwerk.
Wel constateerde het College dat mannen en jongeren vaker voor de test slagen dan vrouwen en ouderen, maar dat is niet verboden als er een goede reden voor is. En die is er volgens de Brandweer Midden-Gelderland, namelijk het garanderen van de veiligheid. Defensie en de politie hebben wel aangepaste testen voor vrouwen en ouderen, maar dat wil volgens het College niet zeggen, dat de brandweer daar ook toe verplicht is.

Gedeeld

Geef een reactie