Genomineerden bekend voor brandweerprijs

Het ‘Informatiehuis’ van veiligheidsregio Twente, ‘Tactiele navigatie’ van veiligheidsregio Groningen en ‘Reinigen en drogen uitrukhelm’ van veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn genomineerd voor de Jan van der Heydenprijs, die begin oktober wordt uitgereikt.

In totaal waren twintig ideeën ingediend, waarvoor 3500 stemmen zijn uitgebracht. Na een zorgvuldige selectie van de beoordelingen door de Regiegroep Innovatie Moed, een vakjury van de netwerken en de uitslagen van de internetstemming, zijn de genomineerden voor de Jan van der Heydenprijs bekend gemaakt. Deze zullen tijdens het congres van Brandweer Nederland op 5 en 6 oktober hun idee presenteren met een korte film. Daarna kan er gestemd worden en wordt de winnaar van het beste idee van 2017 bekend.

Het informatiehuis
Het informatiehuis koppelt, verbindt, verbetert en rapporteert gegevens en informatie. Niet eerder werden publieke bronnen en brandweerbronnen op deze wijze ingezet. Aparte lijstjes met informatie zijn verleden tijd. Alle informatie, publiek en besloten, komt nu samen in het informatiehuis. Het is een primaire ‘nutsvoorziening’ voor de brandweer die bijdraagt aan minder brand, minder schade en minder slachtoffers. Zo kunnen bijvoorbeeld voorlichtingsacties worden gestart als in een bepaalde regio een bepaald type brand vaak voorkomt.

Tactiele navigatie
Tactiele navigatie zorgt ervoor dat de brandweerchauffeur via zijn stoel signalen krijgt van het navigatiesysteem. Zo wordt de kans klein dat hij een afslag mist of verkeerd rijdt omdat hij wordt afgeleid door het overige verkeer. Naast de trillingen is er ook gewone visuele en akoestische informatie. De Tactiele navigatie vormt een stukje extra ondersteuning, die de mentale belasting van de chauffeur moet terugdringen.

Reinigen en drogen uitrukhelm
Deze inzending maakt gebruik van ultrasoontechniek voor het reinigen en wintersporttechniek voor het drogen van uitrukhelmen in het kader van arbeidshygiëne. Op deze wijze kan op relatief eenvoudige wijze en in korte tijd een groot aantal helmen intensief gereinigd en gedroogd worden wat bij de bestaande was- en droogtechnieken niet tot de mogelijkheden behoort.

Op deze website zijn de ideeën te zien die niet zijn genomineerd.

Gedeeld

Geef een reactie