Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

Koninklijke Oosterberg

CDVI

Lobeco

Oribi ID Solutions

RoSecure

Sequrix

Akuvox

GFT

VAIBS

Paxton

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Explicate

Dero Security Products

VEB

Paraat

2N

Eizo

DZ Technologies

Multiwacht

20face

De Beveiligingsjurist

IDIS

Advancis

VVNL

Alarm Meldnet

HID

Secusoft

MPL

VBN

JMB Groep

VideoGuard

Nimo Drone Security

NIBHV

Brivo

SmartCell

OSEC

Connect Security

Bydemes

Uniview

Optex

Unii

Alphatronics

HD Security

Bosch Security Systems

ARAS

Gold-IP

Avigilon Alta

Nenova

Centurion

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

Seagate

Securitas

SOBA

SmartSD

Add Secure

CardAccess

Eagle Eye Networks

i-Pro

ADI

G4S

NetworxConnect

EAL

Kiwa

Trigion

Hikvision

CSL

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Seris

ASIS

Milestone

Masset Solutions

Dahua

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Burgemeester huiverig voor bewapening van boa’s

9 mei 2021
Redactie
14:36

Volgens onderzoek door een aantal regionale dagbladen staan burgemeesters in het oosten van Nederland huiverig tegenover verdere bewapening van hun boa’s. Ze zijn bang dat de boa’s dan te veel op politieagenten gaat lijken. Boa’s blijven echter onverminderd voor een betere uitrusting tegen geweld pleiten.

Aan het onderzoek door De Gelderlander, de Stentor en Twentsche Courant Tubantia deden 61 gemeenten en andere overheden mee. Gevraagd werd onder andere hoe deze denken over hulpmiddelen als pepperspray, wapenstokken en handboeien, waarmee boa’s zich willen kunnen verdedigen tegen agressieve burgers. 31 gemeenten vonden dergelijke geweldsmiddelen ‘een brug te ver’. Onder hen ook Nijmegen, waarvan burgemeester Hubert Bruls tevens voorzitter is van het Veiligheidsberaad. De gemeenten zien de boa liever als een vriendelijke gastheer/dame of hulpverlener, dan als een politieagent. Vijftien van de 61 gemeenten was wel voor verdere bewapening van boa’s. Vooral omdat volgens hen de politie niet altijd in staat is om tijdig back-up te verlenen.

Nog geen landelijk beleid
Hoewel boa’s de opdracht hebben om geweldssituaties aan de politie over te laten, begrijpt onder andere de gemeente Tiel dat burgers van hen verwachten dat ze actief optreden tegen overlast en criminaliteit. Als ze blijven afwachten tot de politie er is, werkt dit niet bepaald bevorderend op het veiligheidsgevoel van burgers. Daarom hebben boa’s in Tiel inmiddels een geweldsbevoegdheid, steek- en kogelwerend vest, C2000-portofoon voor direct contact met de politie, handboeien en een bodycam. Een wapenstok en pepperspray gaan echter ook Tiel te ver. Dat de uitrusting per gemeente zo verschilt, komt omdat er nog geen landelijk beleid is. Dat moet er wel komen. Minister Grapperhaus van J&V heeft een Expertgroep Bewapening benoemd, die met zes deskundigen vanuit verschillende disciplines onderzoekt welke geweldsmiddelen passend zijn bij welke taken van boa’s. In afwachting hiervan worden geweldsmiddelen voorlopig alleen bij wijze van proef uitgedeeld. In Arnhem is een proef met wapenstokken inmiddels beëindigd. In Ede daarentegen dragen boa’s al tientallen jaren handboeien en een wapenstok. In Nijmegen wordt een proef met bodycams beëindigd, omdat de kosten niet zouden opwegen tegen de baten. Twee boa’s van de omgevingsdienst Noord-Veluwe zijn daarentegen uitgerust met handboeien, wapenstok en pepperspray.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner