Burgemeesters: aanpak van georganiseerde misdaad faalt

Een groep burgemeesters slaat alarm over de ‘falende aanpak’ van de georganiseerde criminaliteit, meldt het AD. In een gezamenlijk manifest pleiten onder andere Theo Weterings van Tilburg en Paul Depla van Breda voor onder meer het legaliseren van softdrugs en extra geld voor politie en justitie.

De burgemeesters pleiten er bij de regering voor om bestrijding van de drugsindustrie topprioriteit te geven. In het manifest wijzen zij op de toenemende verharding van de drugscriminaliteit, die recent tot uiting is gekomen bij de moord op Peter R. de Vries en de aanslagen op medewerkers van fruithandel De Groot in Hedel. Hoewel regelmatig hennepkwekerijen en drugslaboratoria worden ontdekt en ontmanteld, hebben de burgemeesters de indruk dat na elke overwinning de ‘horizon’ weer een stukje verder weg komt te liggen. Daarom is volgens hen meer geld nodig voor de politie, zodat minder zaken wegens capaciteitsgebrek blijven liggen. Hetzelfde geldt voor de rechterlijke macht. Verder zal meer gedaan moeten worden om te voorkomen dat jongeren door de bendes worden geronseld.

Instapkaart naar grote criminaliteit
Door softdrugs te legaliseren wordt volgens de burgemeesters de ‘instapkaart naar de grote criminaliteit’ weggenomen, al erkennen ze dat dit wel een hele grote stap is. De illegale wietteelt is de bakermat van de ondermijnende criminaliteit, stelt Theo Weterings van Tilburg. Er is wel een proef gaande met legale wietteelt, maar dat duurt volgens de burgemeester allemaal te lang. Na vijf jaar moet het eerste plantje nog de grond in. De stelling is dat alleen repressie op de langere termijn niet gaat helpen. Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in preventie.

Gedeeld

Geef een antwoord