Burgemeesters pleiten voor messenverbod minderjarigen

Steeds vaker worden minderjarigen op straat aangetroffen met een mes op zak. Niet altijd zijn zij daarmee in overtreding, want sommige messen zijn niet verboden. Steeds meer burgemeesters vinden dat niet kunnen en dringen daarom aan op een algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen.

Stiletto’s, valmessen, vlindermessen en vilmessen zijn verboden om op straat op zak te hebben. Ook geldt een verbod op het meedragen van vouwbare messen die uitgevouwen langer zijn dan 28 centimeter. Veel andere messen, zwaarden, degens en sabels mogen wel worden meegenomen, maar dienen dan in een verpakking te zitten waar zij niet makkelijk uit te halen zijn.

Steekincidenten
De burgemeesters van Nissewaard en Ridderkerk vinden deze regels niet ver genoeg gaan. Beide kregen in hun gemeente de afgelopen maanden te maken met steekincidenten, waarbij minderjarigen betrokken waren. Foort van Oosten van Nissewaard vindt dat een reden om een signaal af te geven richting de landelijke politiek. Het gaat volgens  hem namelijk om incidenten die overal plaatsvinden. Zo werd eind vorig jaar in Drachten een 16-jarige jongen doodgestoken, waarvoor twee jongens van 14 en 15 jaar werden opgepakt. Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland, waarin Drachten ligt, riep toen ook al op tot een landelijk messenverbod, waarbij hij bijval kreeg van een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Grapperhaus was toen tegen, omdat je volgens hem ook met een aardappelschilmesje iemand kan neersteken en je zo’n voorwerp toch moeilijk kunt verbieden. Op het moment werken veel gemeenten aan een messenverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening. De burgemeesters vinden het echter vreemd dat dit probleem nu op lokaal niveau aangepakt moet worden.

Deel dit artikel via: