Burgemeesters vaker bedreigd door criminelen

Met name in Noord-Brabant en Limburg ervaren burgemeesters een toenemende intimidatie door mensen die het niet eens zijn met de wet. Dit vertelden zij aan de NOS. De bedreigingen hangen volgens de gemeentebestuurders samen met het steeds strenger optreden tegen georganiseerde criminaliteit.

Burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek gaf een voorbeeld: “Ik zat eens om tafel met mensen die fijntjes opmerkten: ‘We zouden geen ruzie moeten maken, want we hebben allemaal kinderen’.” Ook andere burgemeesters in Noord-Brabant en Limburg hebben dergelijke ervaringen. Ze hebben het gevoel dat de bedreigingen de laatste jaren toenemen. Vaak gaat het daarbij om subtiele bedreigingen, zoals de dubbelzinnige opmerking in Hilvarenbeek.

Directer en gewelddadiger
Het gebeurt ook dat de bedreigingen directer en gewelddadiger zijn. En daar blijft het niet altijd bij. Eén burgemeester kreeg te maken met een insluiping en een vernielde auto. En de burgemeester van Kerkrade moest twee jaar geleden onderduiken, nadat hij een clubhuis van de Hells Angels had gesloten. Ook ambtenaren worden regelmatig bedreigd. Vooral als zij controles uitvoeren waar criminelen last van hebben. De criminelen laten duidelijk blijken dat ze weten wie de ambtenaren zijn, waar ze wonen en zelfs naar welke school hun kinderen gaan.
Een andere bron van irritatie zijn mensen die met veel lawaai het gemeentehuis bezoeken, meteen geholpen willen worden, schreeuwen en intimideren en klagen bij de gemeenteraadsleden als hen iets niet bevalt. Er zijn zelfs signalen dat criminelen raadsleden en wethouders proberen in te palmen om onder controles uit te komen. Anderen proberen zelf toegang tot de politiek te krijgen door zich met mooie beloftes bij politieke partijen ‘in te kopen’. Bij twee, niet nader genoemde gemeenten, schijnt dat aan de orde te zijn, aldus de NOS.

Deel dit artikel via: