Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

Top Security

Explicate

ASSA ABLOY

Crown Security Services

ARAS

VVNL

VEB

Boon Edam

Eizo

DZ Technologies

2N

Securitas

CardAccess

Unii

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Akuvox

Connect Security

VBN

IDIS

Uniview

Centurion

Dero Security Products

CDVI

Avigilon Alta

Paxton

Service Centrale Nederland

G4S

Sequrix

20face

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Multiwacht

Add Secure

Nenova

Hanwha Vision Europe

Kiwa

OSEC

Gold-IP

Alarm Meldnet

Paraat

HD Security

Genetec

SOBA

VideoGuard

Lobeco

GFT

Trigion

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

CSL

Bydemes

RoSecure

Ajax Systems

Milestone

i-Pro

EAL

SmartCell

MPL

Dahua

Seris

Bosch Security Systems

NIBHV

Eagle Eye Networks

Hikvision

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

ADI

PG Security Systems

JMB Groep

HID

Brivo

Secusoft

Nimo Dog Security

SmartSD

Optex

Alphatronics

VAIBS

Koninklijke Oosterberg

Seagate

Burgemeesterswoningen krijgen standaard veiligheidsscan

18 oktober 2018
Redactie
05:11

Woningen van burgemeesters worden voortaan preventief op veiligheid gecontroleerd, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten. De reden is dat burgemeesters steeds vaker doelwit worden van agressie en bedreiging door boze burgers.

In Haarlem is de situatie zelfs zo ernstig, dat burgemeester Jos Wienen momenteel op een onderduikadres woont en het stadhuis bewaakt wordt door een zwaar bewapende politie-eenheid. De nieuwe regeling van Binnenlandse Zaken is landelijk en geldt ook voor woningen van burgemeesters die niet worden bedreigd.

Kwaliteit
De veiligheidsscan wordt op kosten van het ministerie uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit kijkt onder andere naar de kwaliteit van de sloten, de ramen, de aanwezigheid van een alarminstallatie en het doorschakelen daarvan naar een particuliere alarmcentrale. Daarnaast wordt gekeken of de omgeving van de woning voldoende veiligheid biedt.
Ook kunnen burgemeesters trainingen volgen in weerbaarheid om beter voorbereid te zijn op agressie, bedreiging en intimidatie. Dergelijke maatregelen komen voort uit het overleg binnen het in april ingestelde Netwerk Weerbaar Bestuur. Hieraan nemen onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, het CCV, de politie, veiligheidsspecialisten en beroepsverenigingen van lokale bestuurders deel.

Riskante bevoegdheden
Patrick van de Brink, directeur van het CCV, denkt dat de toenemende agressie tegen burgemeesters te maken heeft met uitbreiding van de bevoegdheden. Vooral maatregelen als uithuiszetting bij huiselijk geweld en het sluiten van woningen waar wietplantages worden ontdekt, zouden leiden tot ernstige agressie.
Volgens de Monitor Agressie & Geweld van het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg in de periode mei 2017 – mei 2018 maar liefst 43 procent van de burgemeesters te maken met (verbale) agressie en/of bedreiging.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner