‘Burger maakt zich niet druk om persoonlijke veiligheid’

Volgens de wetenschapper Remco Spithoven maakt de burger zich niet zo druk over zijn persoonlijke veiligheid. Hij promoveerde onlangs op een onderzoek hiernaar, dat hij uitvoerde onder inwoners van Amsterdam, Hilversum en Zaltbommel.

In de politiek is veiligheid een belangrijk onderwerp. Dat is volgens Spithoven al sinds 1973 zo. Toen werd veiligheid voor het eerst een onderwerp in de Tweede Kamer en daarna bij de Nederlandse verkiezingen. Politicus Willem Drees junior had in de Verenigde Staten gezien hoe de republikeinen successen boekten met veiligheid als politiek onderwerp. Dat nam hij over en sindsdien hebben alle partijen onveiligheidsgevoelens als thema.

Relaxt
Spithoven onderzocht na zijn interviews via enquêtes het onveiligheidsgevoel in Amsterdam, Hilversum en Zaltbommel. Daaruit bleek dat Nederlanders gevoelens van onveiligheid op maatschappelijk niveau hebben. Men maakt zich zorgen over wat er in Nederland gebeurt, maar is opvallend relaxt als het over de persoonlijke veiligheid gaat. Dat was vooral zo in Amsterdam, waar inwoners de grootste kans op een misdrijf lopen. Amsterdammers blijken eraan gewend, weten problemen te vermijden en rationaliseren hun eigen kans om slachtoffer van een misdrijf te worden. In Zaltbommel is dat precies andersom.
Remco Spithoven is onderzoeker bij het lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid aan de Hogeschool Utrecht. Hij promoveerde 10 maart bij Sociale Wetenschappen.

Gedeeld

Geef een reactie