Burgerwacht met helikopters en kogelwerende vesten

In het Veluwse dorp Kootwijkerbroek is een WhatsApp-groep actief, die zelfs over helikopters kan beschikken om criminelen op te sporen en aan te houden. Als een getrainde groep commando’s houden de burgers het dorp veilig en dat werkt.

De vijftig man tellende groep is al zo’n vier jaar actief, maar kwam vandaag uitgebreid in het nieuws door een bericht op ad.nl. Een WhatsApp-groep is tegenwoordig niet zo bijzonder meer, maar die in Kootwijkerbroek beschikt over honden, kogelwerende vesten, zware zaklampen, portofoons en zelfs helikopters, die door in de gemeente gevestigde bedrijven ter beschikking worden gesteld.

Hard nodig
De groep was hard nodig, aldus eigenaar Henk van de Kamp van een transportbedrijf in de gemeente. Dieven tapten regelmatig diesel af uit zijn vrachtwagens. De twaalfde keer ging het mis, vertelt hij aan ad.nl. Ze kregen veertig man achter zich aan. Nadat ze aan de politie waren overgedragen, zijn de dieven nooit teruggekeerd naar Kootwijkerbroek. De groep wil niet veel kwijt over de ervaringen. Wel zegt een deelnemer: “Een groep boze boeren schrikt meer af dan de politie. Gepakte inbrekers komen hier niet meer terug.” Er wordt nauw samengewerkt met de politie, maar die kan het dorp meestal niet binnen een half uur bereiken.
De afgelopen jaren is het aantal inbraken flink afgenomen, zegt een inwoner van Kootwijkerbroek tegen ad.nl. “Criminelen geven natuurlijk ook aan elkaar door wat hier gebeurt. Ze weten dat ze zich hier beter niet meer kunnen vertonen.”

Gedeeld

Geef een reactie