Camera’s Rotterdamse havens laten op zich wachten

De pilot was geslaagd. De politiek is akkoord. De financiering is rond. Maar toch zijn de 200 camera’s om drugssmokkel in het Rotterdamse havengebied tegen te gaan er nog niet, zo meldt De Telegraaf. De Tweede Kamer eist opheldering.

Al in 2016 maakte burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bekend dat het cameratoezicht er zou komen. Na een geslaagde pilot door Trigion, die twee jaar duurde, was er geld vrijgemaakt om 200 camera’s te installeren om drugssmokkel tegen te gaan en de veiligheid van havenmedewerkers te vergroten. Volgens De Telegraaf gaat het om de kosten van de meldkamer waar de beelden live bekeken moeten gaan worden.

Probleem oplossen
SP-Kamerlid Ronald van Raak is benieuwd of de partners in het project bereid zijn gezamenlijk het probleem op te lossen. Ook wil hij weten of het waar is dat minder dan een vijfde van de cocaïnesmokkel via de haven wordt onderschept. Hij vraagt om extra politiecapaciteit om de camerabeelden te bekijken.
Ook Madeleine van Toorenburg van het CDA zegt dat ondersteuning van de politie met camera’s een bittere noodzaak is.
Vorig jaar oktober had staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, onder wie de douane valt, nog gezegd dat er meer coke was onderschept dankzij een verschuiving van het surveillancegerichte toezicht naar slimmer toezicht. De douane had daar destijds boos op gereageerd, omdat ook bij de staatssecretaris bekend moest zijn dat het project met slim toezicht stil lag.

Gedeeld

Geef een reactie