Cameratoezicht bij metrostation na ruim 700 incidenten

De gemeente Amsterdam is bepaald geen voorstander van cameratoezicht, maar na zo’n 700 incidenten in en rond metrostation Noorderpark is de maat vol. Het gaat zoals gebruikelijk om een tijdelijke maatregel. De camera’s worden geplaatst van 1 juli tot het einde van dit jaar.

De politie registreerde sinds augustus vorig jaar ruim 700 incidenten, zoals auto- en fietsdiefstallen en straatroven. Ook klagen veel bewoners uit het stadsdeel Noord dat zij zich niet veilig voelen in en rond het metrostation. Burgemeester Femke Halsema erkent dat het plaatsen van beveiligingscamera’s belangrijk is voor de veiligheid in de openbare ruimte. Ze zegt dat het herstellen van de verstoring van de openbare orde in dit geval zwaarder weegt dan de inbreuk op de privacy van bewoners, die door het toezicht in het geding kan komen.

Uiterst redmiddel
Normaal wordt cameratoezicht door lokale overheden als uiterst redmiddel gezien. Zo is het ook in Amsterdam Noord. Eerst werd gekeken of verscherpt toezicht door de politie, handhaving en straatcoaches zou helpen. Dat bleek niet het geval. De Vogelbuurt in Amsterdam Noord kent een geschiedenis van jeugdoverlast. De meeste daders van de straatroven zijn jongeren tussen de 13 en 23 jaar oud. Meestal slaan ze toe in de namiddag en het begin van de avond. Metrostation Noorderpark ligt tussen twee verkeerswegen in en kent weinig sociaal toezicht. Het is dus niet vreemd dat juist daar naar slachtoffers wordt gezocht.

Deel dit artikel via: