Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

Boon Edam

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Brivo

Trigion

Alphatronics

Nimo Drone Security

Lobeco

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Paxton

RoSecure

Dero Security Products

VVNL

Eizo

SOBA

Hikvision

JMB Groep

GFT

Add Secure

SmartCell

DZ Technologies

2N

Regio Control Veldt

ARAS

Paraat

Alarm Meldnet

Advancis

ASSA ABLOY

VideoGuard

CardAccess

VEB

Genetec

Kiwa

Connect Security

Gold-IP

Multiwacht

Unii

VBN

Dahua

SmartSD

CDVI

EAL

Akuvox

HID

Top Security

VAIBS

Service Centrale Nederland

Milestone

Uniview

Secusoft

Nenova

PG Security Systems

G4S

Optex

SMC Alarmcentrale

Securitas

Bydemes

i-Pro

Crown Security Services

MPL

IDIS

Seris

NIBHV

Explicate

Centurion

CSL

ASIS

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Sequrix

ADI

BHVcertificaat.online

20face

OSEC

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

Eagle Eye Networks

Campagne moet transporteurs risicobewuster maken

6 november 2020
Redactie
12:10

Transportbedrijven raken vaker onbewust of ongewild betrokken bij criminele activiteiten. TLN werkt samen met onder andere de politie, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de douane en het Openbaar Ministerie om werkgevers en werknemers bewust te maken van de risico’s van criminele inmenging.

Ondermijnende criminaliteit is voor het hele bedrijfsleven, maar ook voor transportsector een probleem. Bij ondermijning vermengt de onderwereld zich met de bovenwereld, waardoor de grenzen tussen de boven- en onderwereld vervagen. Criminelen maken daarbij misbruik van de transportsector. Bijvoorbeeld door een transportbedrijf op te zetten als dekmantel voor drugshandel of drugssmokkel of andere criminelen activiteiten.

Onbewust betrokken
“Maar in de meeste gevallen raken transportbedrijven onbewust of ongewild betrokken bij criminaliteit”, vertelt Hélène Minderman, security professional  bij TLN. Transportondernemers of vrachtwagenchauffeurs hebben dan helemaal geen weet dat ze misbruikt worden voor criminele activiteiten. “Helaas komt het regelmatig voor dat chauffeurs van transportbedrijven onbewust betrokken raken bij drugssmokkel. Op het moment dat een chauffeur bijvoorbeeld tijdens een rit plotseling wordt gevraagd om zijn lading op een ander adres te lossen, kan dat duiden op crimineel misbruik.”

Eerlijke markt
TLN staat voor een eerlijke transportsector, met een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie. Minderman: “Criminaliteit en het niet naleven van wet- en regelgeving verstoren dat evenwicht. Daar zijn alle transportondernemers de dupe van. En uiteindelijk gaat dat ook ten koste van de reputatie van Nederland als handelsland. Daarom is het belangrijk dat we met alle betrokken partijen maximaal inzetten op preventie van criminele inmenging. Daarnaast wordt in opdracht van TLN een breed onderzoek uitgevoerd naar crimineel misbruik in de hele sector. De uitkomsten daarvan verwachten we aan het einde van dit jaar. Daarmee willen we de sector weerbaarder maken.”

Campagne
In samenwerking met onder andere de politie, douane en het Openbaar Ministerie is deze week een bewustwordingscampagne gestart, bedoeld om werkgevers en werknemers bewust te maken van de gevaren van criminelen inmenging. Op verschillende plekken in het land spreken agenten met chauffeurs over de risico’s van criminele inmenging. “Criminelen proberen op allerlei manieren misbruik te maken van onze sector. Door voorlichting proberen we werkgevers en werknemers daar bewust van te maken, zodat ze in de toekomst signalen van criminele activiteiten op tijd herkennen en weten hoe ze daar op moeten reageren”, aldus Minderman.
Ook biedt TLN de opleiding Criminaliteitsbestrijding aan. Tijdens deze training leren chauffeurs hoe ze noodsituaties kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als ze toch in een noodsituatie belanden. Vaak kan, met een aantal relatief simpele adviezen en maatregelen, veel ellende voorkomen worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner