Beveiliging nieuws

Onze partners

Bosch Security Systems

Kiwa

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Nenova

Paraat

VideoGuard

ASIS

DZ Technologies

Akuvox

GFT

Sequrix

Crown Security Services

VBN

20face

Genetec

Dahua

Seagate

Masset Solutions

NetworxConnect

Unii

Bydemes

Milestone

Nimo Drone Security

i-Pro

Connect Security

JMB Groep

CardAccess

Koninklijke Oosterberg

VAIBS

Centurion

Gold-IP

Avigilon Alta

NIBHV

Trigion

Seris

CSL

MPL

EAL

Brivo

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Boon Edam

CDVI

Lobeco

SOBA

Add Secure

SmartSD

G4S

ARAS

VVNL

SmartCell

Service Centrale Nederland

2N

RoSecure

Advancis

Eizo

Explicate

Nimo Dog Security

Secusoft

ADI

HID

Paxton

PG Security Systems

OSEC

Uniview

Securitas

Regio Control Veldt

Alphatronics

Hikvision

Oribi ID Solutions

IDIS

VEB

Optex

Top Security

Ajax Systems

Multiwacht

Alarm Meldnet

Dero Security Products

HD Security

ASSA ABLOY

CBS: een derde van de grote bedrijven ondervindt datalekken

7 mei 2021
Redactie
06:19

In 2019 had 25 procent van de bedrijven met 250 of meer werknemers te maken met datalekkage, waarbij een intern incident de oorzaak was. In 2016 was dit nog 17 procent. Daarnaast had 8 procent van de bedrijven in 2019 te maken met datalekkage als gevolg van een aanval van buitenaf, zoals een hack van het ICT-systeem.

De cijfers blijken uit een meerjarig overzicht van onderzoek over het ICT‐gebruik van bedrijven gepresenteerd in de Cybersecuritymonitor 2020 van het CBS. Over het totaal aantal bedrijven liggen de verhoudingen gunstiger. Van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werknemers kreeg 3 procent (4858 bedrijven) in 2019 te maken met datalekkage. 2 procent van de bedrijven werd getroffen door datalekkages als gevolg van een aanval (hack of inbraak) van buitenaf.

Grote bedrijven verliezen vaker data
Datalekkage vindt vaker plaats bij grote bedrijven. Bedrijven met 250 of meer werknemers hebben relatief het meest te maken met dergelijke incidenten en bij deze bedrijven is het aantal incidenten ook het sterkst toegenomen.In 2016 kwamen lekkages door eigen personeel en een aanval van buitenaf bij respectievelijk 17 en 6 procent van de grote bedrijven voor. In 2019 was dit 25 en 8 procent. Ter vergelijking; ongeveer 2 procent van de kleine ondernemingen (twee tot tien werknemers) gaf aan in 2019 te maken te hebben gehad met datalekkage. Dit percentage is de laatste jaren min of meer gelijk gebleven.

Meeste incidenten in zorgsector
Datalekkage vindt relatief vaak plaats in de gezondheidszorg. In 2019 werd bij 6 procent van de bedrijven uit deze sector een dergelijk incident met een interne oorzaak gemeld en bij 1 procent van deze bedrijven werd een lekkage veroorzaakt door een aanval van buitenaf.
Ook in de ICT-sector vonden relatief veel incidenten plaats: 4 procent van de bedrijven in deze sector had in 2019 te maken met een dergelijk incident met interne oorzaak en 3 procent van de ICT-bedrijven was slachtoffer van een aanval van buitenaf.

Het aantal ICT‐veiligheidsincidenten door datavernietiging of door uitval van ICT‐systemen is de afgelopen vier jaar afgenomen. Zo gaf 24 procent van de bedrijven met meer dan 250 werknemers in 2016 aan een datavernietigingsincident gehad te hebben door een aanval van buitenaf. Dat was in 2019 afgenomen naar 6 procent.
De uitval van ICT‐systemen door een aanval van buitenaf nam af van 23 procent in 2016 naar 11 procent in 2019. Deze afname doet zich vooral voor bij bedrijven in de gezondheidszorg.

Download hier de Cybersecuritymonitor 2020.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner