Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Koninklijke Oosterberg

Centurion

Explicate

Securitas

RoSecure

Optex

EAL

Bydemes

MPL

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

GFT

Nenova

HID

20face

Trigion

Unii

OSEC

2N

Paraat

ARAS

Eagle Eye Networks

ADI

NetworxConnect

VAIBS

i-Pro

Ajax Systems

ASIS

Oribi ID Solutions

PG Security Systems

Bosch Security Systems

NIBHV

VEB

CDVI

VideoGuard

IDIS

Kiwa

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Brivo

Lobeco

Masset Solutions

Hikvision

Nimo Drone Security

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Boon Edam

Paxton

Sequrix

VVNL

BHVcertificaat.online

Gold-IP

Genetec

SmartSD

G4S

Dahua

SOBA

Top Security

Seagate

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Eizo

Crown Security Services

Nimo Dog Security

Advancis

Connect Security

JMB Groep

Uniview

Seris

Akuvox

CSL

Add Secure

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

SmartCell

Milestone

Alphatronics

VBN

DZ Technologies

Secusoft

Hanwha Vision Europe

CCV stelt nieuwe eisen aan competenties inspecteurs

22 april 2020
Redactie
09:11

Niet meer diploma’s of een minimum aantal uren gaan bepalen of een inspecteur geschikt is voor het verlenen van CCV-keurmerken, maar competenties en aangetoonde vaardigheid. Dat staat is versie 3.0 van het document ‘Vakbekwaamheid en ervaring’, dat versie 2.0 uit 2012 vervangt.

De afdeling Keurmerken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) vond een nieuwe versie van het document ‘Vakbekwaamheid en ervaring’ nodig voor meer flexibiliteit voor de arbeidsmarkt. De oude versie was opgesteld op basis van wat in 2012 bij de inspectie-instellingen gebruikelijk was. De criteria in het document zijn heel specifiek omschreven, in de vorm van diploma’s (in plaats van competenties) en minimum aantal uren (in plaats van aangetoonde vaardigheid). Omdat de bepalingen zo specifiek zijn, ontbreekt de flexibiliteit die in de huidige arbeidsmarkt noodzakelijk is. Het CCV heeft met de inspectie-instellingen een nieuw document opgesteld gebaseerd op de competenties voor de CCV-inspectieschema’s UPD-PGS en BB-PGS.

Brandbeveiliging
Inspectieschema UPD-PGS is bedoeld voor de inspectie van het uitgangspuntendocument voor de brandbeveiliging. Het schema beschrijft de beoordeling van een uitgangspuntendocument op doeltreffendheid en de uitvoering van een 5-jaarlijkse toets van de actualiteit van de in het uitgangspuntendocument gebruikte normatieve verwijzingen. Beoordeling is gericht op vaststelling of met de specificaties in het uitgangspuntendocument doeltreffende brandbeveiliging van de opslag van gevaarlijke stoffen kan worden gerealiseerd.

Installatie
Inspectieschema BB-PGS is bedoeld voor inspectie van de brandbeveiligingsinstallatie. Het schema beschrijft de inspectie van brandbeveiligingsinstallaties en de voor hun functioneren noodzakelijke organisatorische en bouwkundige randvoorwaarden. De inspectie is gericht op het vaststellen of de brandbeveiliging van opslag van gevaarlijke stoffen voldoet aan de eisen en specificaties in het uitgangspuntendocument.

Belangrijkste aanpassingen
Het inspectieproces vormt de toetssteen voor wat een inspecteur moet kennen en kunnen. In de hoofdstukken 3 tot en met 10 van het document Vakbekwaamheid en ervaring 3.0 zijn daarvoor competenties gedefinieerd, van algemeen naar bijzonder. Het is de verantwoordelijkheid van inspectie-instellingen om inspectiepersoneel te kwalificeren.
In de kolom ‘Mogelijke wijze van aantonen’ staan suggesties voor opleidingen om competentie te vergroten. Competentie moet altijd in de praktijk worden aangetoond. De diploma-eisen en het urencriterium voor ervaring zijn komen te vervallen. Dat maakt het mogelijk dat ook personen met elders verworven competenties als inspecteur kunnen instromen. Hiermee wordt de gewenste flexibiliteit bereikt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner