CCV toont welke sleutelkluizen veilig zijn

Inbrekers slaan regelmatig hun slag bij hulpbehoevende bewoners van woningen die een sleutelkluis gebruiken. Wanneer de keuze is gevallen op het gebruik van een sleutelkluis, adviseert het CCV gecertificeerde en goedgekeurde sleutelkluisjes.
Een sleutelkluisje is een manier om de voordeursleutel buiten de woning op te bergen, zodat hulpverleners deze kunnen gebruiken in geval van nood. De meeste sleutelkluizen zijn helaas makkelijk van buitenaf te zien. Voor een inbreker kan dit een extra motivatie zijn, zo waarschuwt het CCV. Het aantal inbraken via sleutelkluisjes is relatief klein, naar schatting ongeveer 600 keer per jaar, op een totaal van meer dan 70.000 woninginbraken. Maar dat juist mensen met een (tijdelijke) beperking slachtoffer worden, maakt het extra erg. Juist daarom is het belangrijk dat sleutelkluizen voldoen aan de strenge anti-inbraakeisen die het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) stelt. Hoe langer een inbreker nodig heeft om de kluis open te breken, hoe groter de kans is dat hij afhaakt. Om gemeenten, zorgaanbieders en bewoners voor te lichten over de voordelen van een goedgekeurde sleutelkluis maakten fabrikant AMI en brancheorganisatie VHS, samenwerkingspartners van het CCV, twee films. Deze staan op het CCV-YouTube kanaal.

Afname inbraak
De ene film ‘Grip op uw sleutels’ legt uit wat een sleutelkluis is en wat de voordelen van een goedgekeurd product zijn. In de tweede film ‘Sleutelkluizen getest op inbraak’ worden inbraakpogingen in verschillende soorten sleutelkluisjes gevolgd bij certificeringsinstelling SKG-IKOB. Alleen producten die door tests bij deze instelling komen, worden opgenomen op de PKVW-Productenlijst. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak sterk af, aldus het CCV.

Achtergrond
Overheidspartners vragen bewoners met een zorgbehoefte om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. In Nederland wonen mensen dan ook, regionaal zeer verspreid, langer zelfstandig. Zij zijn meestal vanuit hun eigen woning niet aangesloten op een centraal toegangssysteem. Steeds meer zorgaanbieders komen met oplossingen voor toegang tot de woningen van deze hulpbehoevenden. Een van deze oplossingen is een sleutelkluisje. Zo kunnen zorghulpverleners, zoals thuiszorg, de woning binnen zonder dat de bewoner zelf de deur open hoeft te doen.

Gedeeld

One thought on “CCV toont welke sleutelkluizen veilig zijn”

  1. Jammer dat men een kerntrek beveiligd beslag vervangt door een sleutelkluisjes beslag zonder kerntrekbeveiliging, gemiste kans! En het is onwaarschijnlijk dat de bestaande cilinder al van een SKG3 kwaliteit is (met een kerntrekbeveiliging.) de slotenman

Geef een reactie