CDA wil harddrugs niet langer gedogen

Het CDA wil dat er een einde komt aan het gedogen van ‘gebruikershoeveelheden’ harddrugs. Mensen die een pilletje xtc of een pakje cocaïne op zak hebben voor eigen gebruik krijgen wat de partij betreft de eerste keer een boete en de tweede keer een taakstraf.

Volgens Kamerlid Anne Kuik komt het juist door het unieke gedoogbeleid dat Nederland zoveel last heeft gekregen van zware georganiseerde drugscriminaliteit. De partij wil overigens niet alleen gebruikers aanpakken. Er zou een strenge anti-maffia-wetgeving moeten komen, net als in Italië. En Kuik wil dat de legale handel in softdrugs uit het straatbeeld verdwijnt. Het Kamerlid beseft dat de politie met capaciteitsproblemen kampt, maar vindt dat het controleren en bestraffen van drugsgebruikers prioriteit moet krijgen.

Drugsnormalisatie
“Die drugsnormalisatie, daar moeten we vanaf. Het gebruik hangt samen met productie en criminaliteit. Dit is een van de ongeveer twintig voorstellen die we doen, maar wel een belangrijke”, zegt Kuik. Bezit van harddrugs is al verboden, maar wordt in Nederland gedoogd, zolang het hoeveelheden voor eigen gebruik betreft. Het is volgens het CDA echter niet duidelijk wat onder die hoeveelheid wordt verstaan. Tijdens het Amsterdam Dance Event werden mensen met vijf xtc-pillen ongemoeid gelaten. Op die manier zal de drugscriminaliteit niet afnemen, aldus de partij, die pleit voor het gelijktrekken van de wetgeving met andere Europese landen. In een visie komt het CDA met voorstellen die de hele keten versterken, van preventie tot opsporing en van informatiedeling tot wetgeving.

Gedeeld

Geef een antwoord