Celstraf voor marechaussee die nepboetes uitdeelde

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een celstraf geëist van acht maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen een inmiddels ex-medewerker grensbewaking van de Koninklijke Marechaussee. Hij zou op Schiphol reizigers geld afhandig hebben gemaakt.

Het zou zijn gebeurd in de periode van 11 september tot en met 14 september 2019. De voormalige marechaussee wordt verdacht van vier incidenten, waarbij in totaal zes personen betrokken zouden zijn geweest. De man zou reizigers hebben gevraagd naar visa en reisverzekeringen en dan net hebben gedaan alsof er iets niet in orde was. Hij zou bijvoorbeeld hebben aangegeven dat de reisdekking niet voldoende was en/of dat visa niet klopten. Na betaling aan de man mochten de passagiers dan verder reizen. De grensbewaker zou daarbij ook verificatiestempels hebben gebruikt die op naam stonden van collega’s.

Terugbetalen
De zaak kwam aan het licht toen slachtoffers zich meldden bij de Argentijnse ambassade en van daaruit melding werd gedaan bij het Hoofd Doorlaatpost Schiphol. Een ander slachtoffer meldde het incident bij collega’s van de verdachte.
De voormalige marechaussee zou geldbedragen hebben buitgemaakt variërend van 500 tot 1600 euro. Wat de officier van justitie betreft moet hij dat geld terugbetalen. Daartoe is een ontnemingsvordering ingediend ter hoogte van 4010 euro. De zaak diende voor de militaire kamer van de rechtbank Gelderland.

Gedeeld

Geef een antwoord