Centrum Zwolle voert collectief winkelverbod in

Winkeleigenaren in het centrum van Zwolle gaan samen winkeldieven weren. Het initiatief wordt uitgevoerd door de Zwolse werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

“De afgelopen jaren hebben we een enorme toename gezien in het aantal winkeldiefstallen”, vertelt wijkagent Sander van den Noort van de Zwolse binnenstad. Daarom worden nu maatregelen getroffen. Als iemand iets steelt, ook al is het een parfumflesje, komt deze persoon in een databank.

Registratie
Volgens CCV-adviseur Martijn Wildeboer krijgt een betrapte dief bij een eerste overtreding alleen een individueel verbod voor de betreffende winkel en een collectieve waarschuwing. Die waarschuwing wordt geregistreerd. Als de winkeldief een jaar lang niet meer betrapt wordt, wordt hij of zij weer uit het systeem verwijderd. Gaat de dief binnen een jaar weer over de schreef bij een aangesloten deelnemer, dan volgt een collectief verbod.” De winkeldief mag dan niet meer naar binnen bij alle winkels die zijn aangesloten bij de Collectieve Winkel Ontzetting (CWO).

Collectief winkelverbod in andere steden
Zwolle is niet de enige stad waar winkels werken met een collectief winkelverbod. Zo zijn Wageningen, Zutphen en Kampen er al eerder mee gestart. Wijkagent Sander van den Noort verwacht dat de maatregel vooral effectief is tegen veelplegers. Tot nu toe kon je ergens iets stelen en als je gepakt werd je rooftocht honderd meter verderop weer voortzetten. Dat kan straks niet meer. Van den Noord verwacht dan ook dat mensen nu wel drie keer nadenken voordat ze een winkeldiefstal plegen.

Gedeeld

Geef een antwoord