Clearview aangeklaagd wegens grove privacyschendingen

Het Amerikaanse bedrijf Clearview is voor de rechter gedaagd door de Civil Liberties Union (ACLU). Dit wegens het schenden van de privacy van burgers. Clearview verzamelt afbeeldingen van gezichten en levert die met persoonsgegevens aan onder andere politiediensten. Het zou ook Nederlandse klanten hebben.

Niet iedereen die zijn foto op LinkedIn of Facebook zet, zal beseffen dat hij of zij zo makkelijk herkenbaar wordt voor de autoriteiten. Die kunnen met camera’s met gezichtsherkenning en de gegevens van Clearview precies zien wie er over straat lopen. Het bedrijf haalt die data uit openbare bronnen, zoals sociale media. De beheerders van deze platforms, zoals LinkedIn en Facebook, zijn daar niet blij mee en dat geldt ook voor de privacyautoriteiten.

Privacynachtmerrie
Omdat de politieke meningen in de VS per staat verschillen is de rechtszaak aangespannen in de ‘privacyvriendelijke’ staat Illinois. Die is bekend als groot tegenstander van het gebruik van biometrische gegevens, zoals gezichtsscans. De ACLU wil via de rechter een einde maken aan wat het de ‘privacynachtmerrie’ noemt. Volgens de organisatie is het verboden om zonder toestemming biometrische gegevens van burgers te gebruiken en is het dus illegaal wat Clearview doet. Iedere burger, van wie het bedrijf data heeft verzameld, zou een claim van maximaal 5000 dollar kunnen indienen wegens geleden schade. Clearview zegt alleen aan overheden te leveren, maar onderzoek door BuzFeed News leerde dat geleverd wordt aan iedereen die er geld voor over heeft. Er zouden ook aan Nederland zijn geleverd, al is niet bekend of die klant publiek of privaat was. Clearview beloofde daarop niet langer aan private klanten te zullen leveren.

Gedeeld

Geef een reactie