Beveiliging nieuws

Onze partners

Top Security

Alphatronics

Alarm Meldnet

Paraat

Masset Solutions

Add Secure

Secusoft

CardAccess

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Lobeco

Genetec

Nimo Dog Security

CSL

Advancis

DZ Technologies

Seagate

HID

VVNL

SmartSD

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

NIBHV

Nenova

Akuvox

MPL

G4S

Hikvision

Trigion

NetworxConnect

Paxton

Bydemes

Nimo Drone Security

Dahua

HD Security

JMB Groep

Securitas

VEB

Kiwa

Oribi ID Solutions

Seris

Bosch Security Systems

Explicate

20face

ASIS

ADI

ARAS

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

Eizo

Eagle Eye Networks

RoSecure

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Koninklijke Oosterberg

2N

Avigilon Alta

Milestone

SOBA

Crown Security Services

Uniview

OSEC

De Beveiligingsjurist

CDVI

EAL

IDIS

Ajax Systems

Connect Security

GFT

SMC Alarmcentrale

Centurion

Brivo

Optex

i-Pro

VBN

PG Security Systems

Multiwacht

VAIBS

Service Centrale Nederland

SmartCell

Unii

Regio Control Veldt

CNV dreigt CTSN met de rechter wegens overgenomen beveiligers

19 september 2021
Redactie
07:35

Beveiligingsbedrijf CTSN komt volgens CNV Vakmensen afspraken niet na die gemaakt zijn over de contractwisseling in december. Tientallen beveiligers die van G4S en I-Sec zijn overgenomen zouden hierdoor met vaak onmogelijke roosters en werktijden moeten werken. De vakbond dreigt de zaak voor de rechter brengen.

De rechtszaak is volgens CNV nodig omdat gesprekken met CTSN en Schiphol niet tot verbetering hebben geleid. Volgens de cao Particuliere Beveiliging mag een contractwisseling in de beveiliging niet leiden tot een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, roosters en werktijden. CTSN hanteert echter een andere cao en voelt zich daarom niet verplicht de afspraken na te komen. Beveiligers die na de contractwisseling door het bedrijf werden overgenomen van G4S en I-Sec ervaren daarvan nu de nadelen.

Handtekening niets waard
Bij de contractwisseling zou de directeur van CTSN in een convenant hebben beloofd dat zijn bedrijf zich aan artikel 95 van de cao Particuliere Beveiliging zou houden. Maar zijn handtekening blijkt volgens CNV niets waard. De overgenomen beveiligers krijgen niet de roosters en werktijden die zij bij hun vorige werkgevers hadden. De vakbond wil ook dat CTSN de medewerkers goed verzekert voor langdurige ziekte en werkloosheid en dan hen de scholingsfaciliteiten worden geboden uit de cao Particuliere Beveiliging. CNV wil controleren of dat ook werkelijk gebeurt. CTSN heeft een week gekregen om de eisen van de vakbond in te willigen. Anders wordt de stap naar de rechter gezet.

Gevecht om lage prijzen
Volgens CNV zijn beveiligers een speelbal geworden van een gevecht om lage prijzen voor de beveiliging op Schiphol. De luchthaven was geadviseerd om alleen bedrijven te selecteren die zich aan de cao Particuliere Beveiliging houden. CTSN doet dat niet en kan daarom lagere prijzen bieden. Dat gaat volgens de vakbond ten koste van de arbeidsvoorwaarden. In december werd daar al een klacht over ingediend bij de Codekamer Beveiliging, maar daar is niet op gereageerd. De codekamer – waar Schiphol mede initiatiefnemer van is – controleert of aanbestedingen en contractwisselingen op een verantwoorde manier plaatsvinden. CNV legt nu nogmaals een verzoek neer om CTSN te schrappen als deelnemer in de Codekamer Beveiliging.

Voorstellen van de hand gewezen
CTSN zegt diverse pogingen te hebben gedaan om oplossingen te vinden en tot overeenstemming te komen. Zo is voorgesteld om samen met CNV en FNV een werkgroep te formeren, om een voor alle partijen geschikte roostersystematiek te ontwikkelen. Al deze voorstellen en handreikingen vanuit CTSN zijn systematisch afgewezen door de bestuurder van CNV. Het beveiligingsbedrijf stelt dat voldaan is alle voorwaarden die gesteld zijn in de tender. Iedere werknemer heeft bij de overstap de keus gekregen om over te stappen naar de cao Veiligheidsdomein of zijn of haar cao (Particuliere Beveiliging of G4S-Airport Security) te behouden. Ook zou CTSN alle vastgelegde roosterafspraken hebben gehonoreerd.

Aanname zonder gedegen onderzoek
Het argument dat het CTSN te doen is om lage prijzen is volgens het bedrijf nergens op gebaseerd. Een aanname die zonder gedegen onderzoek wordt geroeptoeterd, aldus de directie. Die zegt dat in eerdere gesprekken de bestuurder van CNV al had aangegeven dat zijn enige doel was om CTSN te dwingen de cao Particuliere Beveiliging te volgen. Dit zou volgens het bedrijf echter negatieve consequenties hebben voor alle beveiligers die nu onder de cao Veiligheidsdomein vallen. Door de overstap naar de cao Particuliere Beveiliging zou deze groep gemiddeld 1.000 euro inkomsten per jaar verliezen. CTSN roept CNV dan ook op om zo snel mogelijk in gesprek te gaan om de kwestie voor eens en altijd op te lossen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner